Last news in Fakti

20 Ноември, 2016 03:23 1 006 0

Донасят мощите на Св. Климент Охридски от Гърция

  • климент охридски-
  • мощи

Частици от неговите кости се пазят в два български храма

Част от мощите на свети Климент Охридски ще бъде донесена у нас тази седмица по повод 1100 години от успението на просветителя. Годишнината се отбелязва под патронажа на ЮНЕСКО, съобщиха от Богословския факултет на Софийския университет, който носи неговото име.

Мощите на Кирило-методиевия ученик ще бъдат донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон от Гръцката църква.

Те ще бъдат изложени за поклонение най-напред в параклиса в Синодалната палата на 24 ноември от 16.00 ч., а в 17.45 ч. ще бъдат пренесени в храм-паметника „Св. Александър Невски“, където патриарх Неофит и храмовите свещеници ще отслужат тържествената вечерня (така се нарича вечерната служба в църквата, б.р.).

В петък, на 25 ноември в 9,30 ч. патриарх Неофит, гръцкият митрополит Пантелеймон и архиереи от Българската православна църква ще отслужат празничната литургия. Същата вечер от 19.00 ч. зала „България“ ще се състои празничен концерт на църковна музика, посветен на годишнината от успението на св. Климент Охридски.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА