24 Декември, 2016 18:14 3 466 7

Ханука е

  • ханука-
  • евреи-
  • нова година
Ханука е - 1

От тази вечер започва Ханука - Празника на Светлината, символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините. В продължение на 8 дни до 1 януари 2017 г. във всички синагоги и във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник – ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване.

С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. Така всички евреи по света почитат чудото, случило се през 3597 г. от еврейския календар или 165 - 167 г. пр. н. е.

Ханука е празник с исторически характер. Древен Израел се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в Храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото.

Ханука отбелязва първия път в историята, когато един народ въстава не за славата на цар или за да подчини друг народ, а за духовната си свобода.

Ханука напомня, че светлината винаги е по-силна от тъмнината.

Традиционният поздрав за празника е „Хаг Ханука Самеах!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АХАХАХ

    11 1 Отговор
    Защо ни занимавате с еврейски измислици? Коледа е! Християнски празник.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 WWF

    1 0 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!!!
  • 4 чичо ви

    2 2 Отговор
    Като дойде новия световен ред на чифутите, а това ще е съвсем скоро, всички ще живеете според Тората

    Коментиран от #5

  • 5 Някои са толкова прости че заслужават

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "чичо ви":

    Радвай се народе! Като народ, който не е избран, вие наистинаще имате възможност да живеете според новите правила. Разликата е, че ще бъдете обикновени вещи, животни, а елитът ще бъде от "предани на Тората". Между нас казано, съвременното еврейство не се движи според Тората, която представлява Стария завет, а според Талмуда, което променя съществено нещата.

    Хаг Ханука Самеах!
  • 6 Mercedes-Benz

    2 1 Отговор
    88!
  • 7 dexter

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "АХАХАХ":

    Е журналята нама как да не облизат някой еврейски ... телесни части.

    Във вчерашния брой на 24-часа 3 страници за рожденния ден на Соломон Паси ...