Last news in Fakti

3 Януари, 2017 13:11 2 044 1

Скандал между БНР и „Музикаутор“ за авторските права

  • бнр-
  • музикаутор-
  • авторските права

Скандал се разрази между БНР и „Музикаутор“ относно размера на сумата, която Националното радио трябва да плаща на дружеството. Според генералния директор на БНР Александър Велев, обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР. От 1 януари 2017 г. Българското национално радио няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от сдружението на композитори, автори и издатели Музикаутор, а именно над 14 000 000 музикални произведения от цял свят.

Министерството на културата съобщи, че не е утвърдило предложената от „Музикаутор“ тарифа.

Със специално писмо Министерството на културата призовава двете страни да постигнат споразумение за размера на възнагражденията, които БНР трябва да плаща на дружеството. Сигурни сме, че е необходим конструктивен диалог, за да бъде разрешен проблемът.

Позицията на Музикаутор за авторските възнаграждения, дължими от БНР , че при над 50% музика БНР плаща най-малко в цяла Европа.

„Както вече е известно, от 1 януари 2017 г. Българското национално радио няма право да излъчва музика от репертоара, управляван от сдружението на композитори, автори и издатели Музикаутор, а именно над 14 000 000 музикални произведения от цял свят. Причината за това е, че двете страни не постигнаха споразумение за размера на авторските възнаграждения, дължими от БНР.

Важно е да се разбере, че Музикаутор е законово установена организация за колективно управление на права и като такава тя събира от ползвателите на музика възнаграждения и ги разпределя към авторите от цял свят, без да генерира печалба!

През последните пет години БНР заплаща 1% от държавната си субсидия и 4,55% върху приходите си от реклама. Държавната субсидия се отпуска за генериране на разнообразно съдържание и разпространението му в изпълнение на обществената функция на медията. Музиката, правата за която се управляват от Музикаутор, надвишава 50% от програмното време/съдържанието в ефира на БНР. Подчертаваме, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.).

В същия този период с представителната организация в радио сектора – Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), бе договорено приложимата тарифа към частните радиа да се развие стъпаловидно нагоре, като се постигнаха справедливи нива, около средните за Европа.

Така се получи сериозен дисбаланс между възнагражденията, които авторите получават от частните радиостанции и от националното радио, като БНР се ползва с четири пъти по-добри условия в договорите си с Музикаутор. Подобна практика не съществува никъде в Европа, като се върви към еднакво третиране на обществените и частните медии.

В този смисъл и в изпълнение на Решение № 5169/ 27.07.2013 г. на Административен съд – София – град, тарифата за БНР бе договорена с представителната организация АБРО и внесена по надлежния ред в Министерство на културата за утвърждаване.

Защитавайки своя репертоар, изпълнявайки всички законови изисквания, съобразявайки се с възможностите на БНР, Музикаутор предложи балансиран модел за постепенно покачване на авторските възнаграждения за период от 3-4 години, докато се достигнат нивата, приложими за частните радиа, а именно 4,4% от приходите.

Музикаутор изпрати две покани до БНР – една в началото и една в края на юни 2016 г., с което осигури необходимото технологично време за преговори. Състояха се три срещи, но до ноември 2017 г. Музикаутор не получи реално никаква обратна връзка.

Съгласно договора с БНР, Музикаутор е длъжно да изпрати 3-месечно предизвестие за прекратяването му, ако няма постигнато споразумение за следващ период. Въпреки това и в знак на желанието на Музикаутор за диалог, сдружението инициира сключване на анекс за удължаване срока на преговорите. Тъй като отново БНР не показа ангажираност по този въпрос, сдружението бе принудено да изпрати на 22 ноември 2016 г. предизвестие за прекратяване на договора, считано от 1 януари 2017 г.

След като стана ясно, че БНР няма намерение да се договори с Музикаутор, на 21 декември 2016 г. изпратихме забрана за ползване на представлявания от Музикаутор репертоар, докато не бъде постигнато споразумение.

На 27 декември 2016 г. БНР изпрати едва първото си финансово предложение, твърде далеч от параметрите, обсъждани на предходните срещи.

Трябва да подчертаем, че БНР признава значението и нуждата от разнообразна музика за съдържанието в ефира си, но в същото време принизява стойността й, като претендира, че 1% от държавната субсидия за 50% музика е напълно достатъчно и справедливо за авторите!

БНР не направи нищо, защитавайки бюджета си за 2017 г. в Комисията по културата и медиите, въпреки че от години е наясно с искането на Музикаутор за увеличение на авторските възнаграждения, като по този начин ощетява и чуждите, и българските автори.

Относно акцията на БНР от последните дни, за Музикаутор е абсолютно неприемливо държавна медия, която следва да води национално отговорна политика, да противопоставя обществеността на композиторите и авторите!

Заплащането на справедливи авторски възнаграждения е инструмент, използван по целия свят, и неговият смисъл е да гарантира средства за творците, така че съдържанието да става все по-качествено и разнообразно. Съдейки от позицията на БНР, със съжаление отчитаме, че ръководството на радиото не желае да върви в тази посока.

Вярваме, че в предстоящите разговори с медиацията на Съвета за електронни медии БНР ще подходи по-експедитивно и отговорно”,гласи позицията на „Музикаутор“.

БНР не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор"

Генералният директор на БНР Александър Велев подчерта, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Велев призова композитори и текстописци да предоставят своите права на БНР:

"Ние започнахме разговори с "Музикаутор" още в началото на моя мандат, което е още от юни-юли месец. Първите срещи започнаха през юли. Проведени са три срещи, на които срещи "Музикатор" представиха своите искания. На тези срещи "Музикаутор" представи искането си за постепенно вдигане на парите, които трябва да се изплащат, което означава за две или три години да се стигне до 4,4 % от субсидията. На фона на това, което досега се е плащало, а досега е било 1% от субсидията, като от нея се приспадат капиталовите разходи, и 4,5% от приходите от реклама, искам да кажа, че увеличаването на плащанията към "Музикаутор", ако се приеме тяхната претенция, това е само увеличението, е издръжката на регионална радиостанция като Варна. От наша страна е внесено възражение срещу тази тарифа и доколкото знам, се работи над решение в Министерството на културата, т.е. там няма такава база. Второ, те правят една аналогия с частните радиостанции, от които те вземат 4,4 % от рекламата. Аз мисля, че трябва да се види дали действително композиторите и хората, които пишат текстовете, седят зад едно подобно решение", заяви Александър Велев.

София Владимирова от Съвета за електронни медии (СЕМ) съобщи, че все още в медийния регулатор не е постъпило становище на "Музикаутор" по казуса:

"Аз също не разбирам какви са мотивите, защото и до момента не е постъпила позиция на "Музикаутор" по темата, а в крайна сметка СЕМ е длъжен да реагира, защото тук е засегнат общественият интерес. Бих искала да обсъдим с колегите, да поканим представителите на БНР и представителите на "Музикаутор", за да възстановим преговорите", заяви София Владимирова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    1 0 Отговор
    Дрън дрън, не генерирали печалба! Това са едни изпечени мошеници, които вилнеят навсякъде! Не трябва да им се позволява да си развяват коня както искат! Долни монополисти!!!