Last news in Fakti

4 Януари, 2017 16:53 1 177 0

Сръбското културно наследство е застрашено

  • културно наследство-
  • сърбия-
  • косово-
  • юнеско-
  • идентичност-
  • дарко танаскович

Сръбският посланик в ЮНЕСКО изрази опасения за евентуалното членство на Косово в организацията

Сръбското културно наследство е застрашено - 1

Сърбия се страхува за идентичността и културното си наследство.

Сръбският посланик в ЮНЕСКО Дарко Танаскович изрази загрижеността и притесненията си, че ако Косово "по някаква случайност" стане член на ЮНЕСКО, въздействието върху сръбската идентичност и културно наследство в региона ще стане много "несигурно".

В интервю за Независимата балканска новинарска агенция (balkaneu), Танаскович обясни, че евентуалното членство на Косово в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, няма автоматично да означава "промяна на собствеността" над културните ценности, нито ще означава, че те ще бъдат обявени за "албански". Въпреки това, достатъчен е фактът, че новината ще внесе известна доза "паника" сред сръбската общественост и ще възбуди тежки дискусии.

Танаскович предупреди, че приемането на Косово в ЮНЕСКО ще положи началото на нов етап в "контекстуалното напрежение" върху сръбското културно и духовно наследство, както и върху самите основи на сръбската идентичност. Според него това решение би имало непредвидими последствия.

По думите му, аргументът, на който Прищина най-често се позовава, когато се заговори за членство в ЮНЕСКО, е "циничен и нелеп". Властите в Косово твърдят, че ако бъдат приети в организацията, ще получат изключителна възможност да защитят по-добре своето наследство.

Запитан за възможността сръбското културно наследство да бъде защитено с екстериториален статут, сръбският посланик заяви, че е наясно с тази идея, но прилагането ѝ е неподходящо в случая.

"Ако вземем такова решение, то би означавало, че Сърбия признава независимата държава "Косово". Независимостта на Косово е неприемлива за Сърбия и Сърбия не може да прави никакви междудържавни споразумения с нея", заключи Танаскович.

Казусът поставя Сърбия в доста интересно положение. Или ще признае независимостта на Косово или ще се прости с част от своето културно наследство. Кое е по-приемливо за Белград и какво е готов да жертва в името на своята културна история и наследство?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА