Last news in Fakti

7 Януари, 2017 01:45 1 957 0

"Софийски улици": Подарък от Иван Кънев за Ивановден

  • ивановден-
  • изложба-
  • иван кънев

Тя се открива в галерия "Сердика"

Галерия „Сердика“ организира изложба на Иван Кънев на Ивановден - 7 януари 2017 г. (събота) в 17:00 ч. в галерия „Сердика“. „Цар Самуил“ 90 Б на Женския пазар. Изложбата може да бъде видяна до 28 януари 2017 г.

Софийски улици" е самостоятелна изложба на Иван Кънев, художник, чието име отдавна е заело полагаемото му се достойно място в съвременното българско изобразително изкуство. Художникът е избрал Ивановден за откриването на своята изложба в галерия Сердика част от новото творческо пространство на Женския пазар.

Особено място в творчеството на Иван Кънев заема софийската тема –Софийските улици със скромните къщи, малките улички, скътали неподправения софийски дух и атмосфера.

Творбите му представляват органично единство от фина градация на тонове, от деликатни степенувания на плановете. Като правило те са своеобразна амалгама от съкровена, интимна лирика и впечатляващо колоритно богатство. Особено показателна е градацията и „оркестрацията” на зелените тонове. Почти „магическата”, сякаш иреална светлина равномерно обгръща и гали формите, изявява по-отчетливо пластическата ритмика на основните композиционни и пространствени структури на третирания обект. споделя проф. д. изк. Чавдар Попов. За Иван Кънев картината представлява автономна цялостност, „хармония,

паралелна на натурата” по думите на Сезан, която в процеса на своето сътворяване неусетно се превръща в проекция на вътрешните преживявания, на поетичните откровения, завладели творческото съзнание на живописеца. Въпреки че картините първоначално са импулсирани от сетивни впечатления, те са изграждани в ателието, а това помага на автора да не робува на моментното усещане, а да извлече пластичната квинтесенция на разработвания мотив. Трябва да се подчертае – именно мотив, а не сюжет, тъй като художникът владее дара да опростява, да редуцира излишното, повествователното, илюстративното. Неволно се сещаме за оригиналното наименование на натюрморта – „тих живот”. То разкрива принципното отношение на автора към творческия процес, което можем да отнесем и до пейзажите, и до портретите, и до самите натюрморти. Иван Кънев изгражда богат, съдържателен и много искрен живописен свят, който е способен непрестанно да ни очарова, да ни носи радост и така дефицитните позитивни емоции, от които днес, повече от всякога, имаме толкова голяма необходимост." допълва проф. д. изк. Чавдар Попов

***

Иван Кънев е роден на 29 март 1935 г. в Нова Загора. През 1963 г. завършва приложна графика в Националната художествена академия в София при проф.

Александър Поплилов. Работи в областта на живописта и графиката. От средата на 60- те години участва в различни ОХИ и организира самостоятелни изложби. Работи като уредник и завеждащ художествената галерия в Сливен /1963-1968 г./, специалист по въпросите на художествените галерии в дирекция „Музеи” при Комитета за култура /1973-1985 г./, директор на СГХГ /1985-1993 г./, до 1998 г. е главен експерт в дирекция - СО. От 1965 до 2009 г. участва във всички Общи художествени изложби на СБХ.

Има над 30 самостоятелни изложби в България, множество участия в общи експозиции, както и самостоятелни изложби в Сърбия, Полша, Унгария, Сирия,ю Зимбабве и др.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Плевен, Сливен, Стара Загора, Казанлък, Силистра, Русе, както и на частни колекционери в България, Франция, Швейцария, Дания и др.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА