12 Януари, 2017 07:28 1 480 0

12 януари 1976 г. Умира Агата Кристи

  • агата кристи-
  • романи-
  • кримки

На 12 януари 1976 г. умира Агата Кристи. Тя е е най-значимият представител на класическата криминална история. Нейният уникален литературен талант надскача ограниченията за държава, расa, възраст…, запленява и интригува. Тя е публикувала 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот.

Агата Мари Клариса Милър е родена на 15.09.1890 г. За детството си твърди, че е било много щастливо. През 1914 г. се омъжва за Арчибалд Кристи, пилот в Кралския корпус. По време на Първата световна война започва да пише първия си роман, отчасти за да избяга от монотонността на работата си и отчасти за да спечели облог със сестра си, която я предизвиква, че не може да напише добър криминален роман.

„Тайнствената афера в Стайлз“ е публикуван през 1920 г., поради проблем с намирането на издател. Развежда се с Арчибалт през 1928 г., а през 1930 г. се жени за археолога Макс Малоун. Любопитното около нея, е че страдала от нарушение в процеса на писане, наречен дисграфия. Също така е първият автор получил наградата „Гранд Мастър“ на американските писатели на мистерии. Фигурира в „Книгата за рекордите на Гинес“ като най-продаваният автор на художествена литература на всички времена. Творбите ѝ са преведени на 103 езика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА