Last news in Fakti

17 Януари, 2017 16:45 2 465 2

Кирилица, шевица и трибагреник

Тодор Ангелиев: Така видях България, с това сме различни

Кирилица, шевица и трибагреник - 1

Тодор Ангелиев спечели конкурса за логото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. То ще е съчетание от три символа - буквите "БГ" на кирилица и латиница, с вплетени шевици и цветовете на националния ни флаг. В конкурса са участвали 175 проекта от света.

Ангелиев печели конкурса за авторски проект, който е оригинален, с ясен и лаконичен образ в съчетание с текста. За Ангелиев конкурса е бил голямо предизвикателство. Ето какво заяви той в интервю за Факти.бг:

Г-н Ангелиев, Вие спечелихте една голяма награда. Какво Ви мотивира да участвате в този конкурс?

"Аз съм художник, участвал съм в доста конкурси. Това беше голямо предизвикателство - председателството на България в Европа. Исках да направя хубаво лого и мисля, че нещата се получиха."

Кирилицата, шевицата и българският флаг са втъкани в логото - това са трите основни елемента. Това съчетание между традиции и въображение ли е?

"За да се направи едно лого са важни идеята и визията и дали ще стане съвкупност от двете неща. За мен основните неща, с които България се идентифицира пред света, са кирилицата - като символ на българската култура, шевицата - като символ на българското самобитно изкуство и българския флаг - символ на българската държавност и мястото ни в Европейския съюз, редом до другите. В случая се получи комбинация от трите неща и се радвам, че стана хубаво лого"

Т.е. това е характерът на България, така ли Вие виждате България?

"Според мен, това са най-добрите символи, с които мога да представя България пред останалия свят. С това сме различни".

Смятате ли, че това лого ще помогне за успешното председателство, и че политиците по някакъв начин ще осмислят и съзрат това, което Вие виждате?

"Не бих могъл да кажа. Важното е, че българското председателство показва лицето на всяка фирма, кампания или каквото и да било друго. Мисля, че стана добро лице на България и когато някой по света или в Европа го види, веднага ще го асоциира с България".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 0 Отговор
    Браво Тоци :)
  • 2 Прото

    3 0 Отговор
    Браво пич! Талантлив си