24 Февруари, 2017 13:44 2 299 0

Почина архитект Иван Цонев

  • иван цонев-
  • театър-
  • кукли

Напусна ни големият сценограф на българския куклен театър

Почина архитект Иван Цонев. Това съобщиха от НАТФИЗ. Напусна ни големият сценограф на българския куклен театър, пишат негови колеги.

Арх. Иван Цонев е роден на 28 юни 1928 г. в Шумен, България. Завършва архитектура през 1954 г. Иван Цонев е един от най-популярните куклено-театрални сценографи в България и чужбина. Името му се свързва с търсенето на нови визуални тенденции в българския куклен театър в периода на 60-те години, както и излизането му на международната сцена.

Той е автор на сценографията на знаковия спектакъл "Петя и вълкът", както и на един от най-популярните спектакли за възрастни в България – „Съкровището на Силвестър“ в Централен куклен театър. Сред най-забележителните му художествени постижения са още: "Крали Марко", "Мизантроп" и няколко версии на "Малкият принц".

През 1962 г., заедно с професорите Атанас Илков и Николина Георгиева, поставя началото на висшето образование за куклен театър у нас, в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

В артистичната си кариера Иван Цонев е бил сценограф на над 250 продукции на територията на страната и в чужбина. Той има 49 турнета в Германия, Полша, Русия, Чехословакия, Великобритания и др. Негови продукции са излъчвани по телевизията в България, Полша, Югославия и Германия. Участвал е в много международни изложби за сценография и е носител на многобройни награди – от национални прегледи, „Златният делфин“, Съюза на българските художници, от фестивала в Единбург и др. Имал е 9 самостоятелни и 4 колективни изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в Англия, Полша, Гърция, САЩ, Германия, Швейцария и Франция.

Поклон пред паметта му!

Опелото ще се състои на 27.02.2017 г. от 11.30 ч., в църквата „Св. Седмочисленици“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА