25 Февруари, 2017 09:33 20 912 0

10 малко известни факта за Уилям Шекспир

  • уилям шекспир-
  • пиеси-
  • хамлет-
  • любопитно-
  • драматург

Какво не знаем за великия драматург и поет?

10 малко известни факта за Уилям Шекспир - 1
Снимка: БТА/АР

Един от най-впечатляващите и сложни хора в човешката история, блестящият британски драматург и поет Уилям Шекспир, е и един от най-потайните. Предлагаме ви няколко любопитни факти за него и мистериозния му живот.

Шекспир не е бил от най-образованите

По времето на Шекспир едва малка група от отбрани хора си е позволила образование във по-висши институции от училищата. Обикновено това били аристократи, техните деца и приближени. Проблемът не е бил в липсата на университети, просто малцина са имали шанс за подобна привилегия.

Изгаря прочутия театър „Глобус“

Театърът „Глобус“ е една от най-известните атракции на Лондон. Уникалността му се дължи на кръговидното разположение на зрителските места, копирано от множество други театри по света. Представянето на една от шекспировите пиеси в „Глобус“ обаче имало унищожителни последици за сградата. През 1613 година, по време на едно от представянията на „Хенри VIII”, се стреля с истинско оръдие на сцената, за да се пресъздаде максимално добре опустошителния ефект на войната. Поктивът и част от най-евтините места за публиката обаче били направени от бали със сено. Всичко изгоряло до основи.

Скандалният брак на Шекспир

Когато бил едва на 18 години, Шекспир се оженил. Дори при тогавашните традиции за възрастта, се смятало, че още му е рано. Повечето хора, които женели рано децата си, били земеделци, които се нуждаели от потомство и работна ръка. Обикновено мъжът трябвало да бъде с няколко години по-голям от съпругата си, но Шекспир бил прецедент. Той встъпил в съюз с жена на име Ан Хатауей (не, не е известната холивудска актриса), десет години по-голяма от него. За капак на всички неща, които били в разрез с тогавашните вярвания, те се сдобили и с извънбрачно дете – тя го родила шест месеца след сватбата.

Шекспир е създавал думи

Шекспир е известен като летописец, „ковач на думи“. Думи, които се срещат и до днес в модерния английски език като assassination (убийство), frugal (пестелив, скромен), critical (критичен), excellent (отличен, превъзходен) и countless (безброен) са дело на шекспировия ум.

Истинските текстове на „Хампет“ и „Крал Лир“

Почти всеки знае историята на Хамлет, чийто баща е призрак и иска смъртта му да бъде отмъстена чрез убийство, а накрая умират всички... Две от пиесите на Шекспир - „Хамлет“, „Крал Лир“ са преглеждани и преработвани хиляди пъти. В по-новите версии някои от главните герои изпълняват монолози, напълно изчезнали от оригиналите, променяйки начина по който шекспировите творби се възприемат от широката аудитория в съвременната култура.

Не е бил особено посветен на семейството си

Шекспир е имал три деца, но така и не е показал дълбока загриженост към семейството си. Когато единият от синовете му – Хамнет (точно така – Хамнет) починал, легендарният драматург прекарал минимално време със съпругата си и останалите си деца. Той бързо се върнал в Лондон и почти не поддържал контакт с близките си – дори със съпругата си.

Всички запазени ръкописи на Шекспир са копия

Нито една шекспирова пиеса, написана от неговото перо, не е оцеляла до днес. Именно затова няма единодушно съгласие относно оригиналните сюжети на творбите му. Шекспир никога не е имал да запази сценария на своя пиеса за дълги години напред. Той е пишел действията на ръка, след което ги е предавал директно на актьорите, изпълняващи дадената пиеса.

Мнозина биха се учудили, но правописът на Шекспир далеч не е бил от най-добрите

Правописът на Шекспир е бил ужасен. Както личи в някои от копията на пиесите му, от време на време той изписвал думата silence (тишина) като scilens, например. Многократно е бъркал дори името си, варирайки между Shappere, Shaxberd, Shakspere и Shakespere.

Разполагал е с огромен речник

Въпреки че правописът му е бил ужасен, както казахме по-рано, Шекспир е създал много думи, които се използват в модерния английски и до днес. Речникът му обаче е бил изключително богат – по-богат дори от този на много хора, дори и в наши дни. Дори и без да разполага със разговорници, синонимни речници, тълковни речници и други подобни, Шекспир е боравил с над 30 000 думи. Наистина впечатляващ брой, имайки предвид, че обикновеният гражданин на САЩ днес знае между 10 000 и 20 000 думи, дори и да не ги използва в ежедневни разговори. Там броят намалява до едва 400.

Гробницата на Уилям Шекспир е непокътната

Повечето старинни гробници из Европа са разрушени, реставрирани или местени през стотиците или хилядите си години съществуване. Но не и тази на Шекспир. Останките му никога не са били докосвани по какъвто и да е начин. Могат да бъдат видени в катедралата „Света Троица“ в родния му град Стратфорд на Ейвън.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА