14 Март, 2017 11:35 953 0

Рашко Младенов: Ръководството на "Квадрат 500" не се справя

  • рашко младенов-
  • квадрат 500-
  • галерия-
  • картини

Служебният министър на културата говори за проблема с повредените картини в националната галерия

Рашко Младенов: Ръководството на "Квадрат 500" не се справя - 1

Служебният министър на културата Рашко Младенов смята, че ръководството на националната галерия "Квадрат 500" не се справя както трябва. Пред bTV той уточни, че не бърза да взима решение след скандала с повредените картини заради повреда в климатичната система.

„Аз не бързам да взимам решение, защото искам докрай да разбера за какво става дума”, каза министърът.

Той заяви, че е бил в галерията и е видял прозорци, запушвани с вестници. Разговарял е и с директорката, както и със Светлин Русев, който подаде оставка като ръководител на художествения съвет на галерията, след като проблемът стана публично известен.

По думите на Рашко Младенов картините могат да се възстановят. Както стана ясно обаче, служителките, които съобщиха за проблема, бяха незабавно пенсионирани, защото уронвали престижа на Българския Лувър.

Повредата в климатичната система е станала на 7 януари. Температурата в музея се понижава, а това оказва влияние върху картините.

Уредничките в музея Искра Захариева и Мария Димитрова съобщават за проблема на художника Недко Солаков. Няколко дни по-късно двете получили известия за пенсиониране, защото уронвали престижа на Националната галерия.

„Имах идеята да помогна на музея по някакъв начин проблемът с климатичната инсталация и с опазването на творбите, да му се даде гласност и през тази гласност галерията да получи някаква подкрепа”, каза Искра Захариева.

Най-тежко е състоянието на картините от фонда за чуждестранно изкуство в Зала 6.

Някои от картините вече са свалени за реставрация, а върху други е залепена специална хартия, за да се следи промяната в състоянието им. Всички пари, оставени от предшественика му Вежди Рашидов, ще трябва трябва да покрият миналогодишните дългове, каза още Рашко Младенов.

„Много културни институти, които са си спечелили субсидията и не са им дадени в края на миналата година, сега трябва да им се дадат от този бюджет”, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА