12 Юни, 2017 15:05 1 690 0

Mакедонският роман „Комита“ идва у нас

  • роман-
  • владимир плавевски-
  • комита

Романът на Владимир Плавевски е македонското „Възвишение“, но решено в приключенски план

Mакедонският роман „Комита“ идва у нас - 1

Книги като „Възвишение“ на Милен Русков, дебютната повест на Десислава Венева „Последна надежда“, преоткритите романи на Георги Божинов, филми като „Дякон Левски” и „Воевода“ показаха една разширяваща се тенденция съвременното изкуство да се интересува от времето на турското робство.

По подобен начин македонският писател Владимир Плавевски представя в историческия си роман „Комита“ борбите за освобождение в началото на ХХ век. Той е избрал романтико-приключенския подход към темата, като се основава върху документалните факти за епохата и исторически личности като Гоце Делчев, Яне Сандански, Христо Чернопеев, Елън Мария Стоун, Катерина Цилка и др.

Сюжетът на романа „Комита“ проследява израстването на едно бедно осиротяло момче в борец за освобождение. При една случайна среща войводата Гоце Делчев взима в четата си младия селски ратай Лазар, който настоява да стане комита. Обучен от най-добрите в четата, Лазар бързо усвоява различни умения за водене на бой, успоредно с това се и образова. Той посвещава живота си изцяло на борбата за свобода и преминава през много премеждия и изпитания, схватки с османски аскери и авджи табори.

Участва в аферата „Мис Стоун“ и помага при предаването на американското злато на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Разрешава случай с „таласъм“, плячкосващ суеверни селяни. Влюбва се и получава шанс да последва любовта си в Америка, но дали ще намери сили да загърби каузата, на която се е врекъл...

Написан в най-добрите традиции на историческия роман, „Комита” разказва за реални събития и личности от борбата за освобождение на Македония от турско робство, вплетени в увлекателен и динамичен сюжет. Владимир Плавевски умело владее вниманието на читателя с неочаквани обрати, реалистични сцени на турски издевателства и героични подвизи.

Любопитен факт е, че в образа на главния герой авторът е вложил черти от образа на собствения си дядо. Той починал, когато бъдещият писател бил на две години, но образът му бил запазен и изграден в съзнанието на малкия Владимир от разказите на неговата баба.

Владимир Плавевски (р. 1948) е един от най-значимите съвременни македонски писатели, а също и сценарист на популярни сериали и филми, фотограф и драматург. Носител е на наградата „Роман на годината”. На българските читатели е познат романът му „Салджията от Вардар“, в който разказва за времето на гемиджиите и солунските атентатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА