Last news in Fakti

16 Юни, 2017 23:31 1 267 0

Гръцка опера с премиера в Стара Загора

  • гърция-
  • опера-
  • хунта
Гръцка опера с премиера в Стара Загора - 1

Камерна опера по музика и либрето на гръцкия композитор Гиоргос Минас, разказваща за самозапалването на студента Костас Георгакис в знак на протест срещу хунтата на Черните полковници през далечната 1970 година, ще направи своята световна премиера в Стара Загора на 15 юни .

Авторът е създал своята опера „Пламъци в платната на нощта“ само за 7 дни по молба на режисьор-постановчика Пламен Бейков, който е избрал за сцена на действието античната улица в старозагорския регионален исторически музей.

В едноактния спектакъл ролите са поверени на младото сопрано Елена Петрова и на възпитаника на атинската консерватория, тенорът Георгиос Филаделфес. В либретото са вплетени стихове на Андреас Калвос /1792-1869/ и Константинос Г. Кариотакис /1896-1928/.

Самозапалването на Георгакис на площад „Маттеоти“ в Генуа става призори на 19 септември 1970 година. Свидетели чули предсмъртните викове на 22-годишния студент: „Да живее Гърция! Долу полковниците фашисти! Аз го направих за моята Гърция!“.

Съвременници на героя разказват, че той е бил изключително повлиян от аналогичната постъпка на студента Ян Палах две години по-рано в Прага в знак на протест срещу окупацията на тогавашна Чехословакия от войските на страните – членки на Варшавския договор.

„Все още не знаем дали след Стара Загора ще последва представление на остров Корфу, но със сигурност до месец или два „Пламъци в платната на нощта“ ще бъде представена във Виена, в дом „Витгенщайн““, коментира директорът на старозагорската опера Огнян Драганов.

„За пръв път от близо 100 години опера и музика на композитор от остров Корфу се изпълнява извън Гърция. Щастлив съм, че български режисьор в лицето на Пламен Бейков реши да възкреси историята на Костас Георгакис в едно трудно за Европа време.“, сподели композиторът Гиоргос Минас преди генералната репетиция в Града на липите. Композиторът пристигна в Стара Загора специално за премиерното представяне на своята творба.

На премиерата на операта тази вечер - 15 юни, се очакват много гости от Гърция, както и представители на дипломатическата мисия на Гърция у нас и на гръцката общност в София и Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА