Last news in Fakti

16 Юли, 2017 23:03 1 574 0

Тракийските празници започват на 9-ти август

  • тракийски празници-
  • казанлък
Тракийските празници започват на 9-ти август - 1

Тракийските празници започват на 9-ти август. Това стана ясно по време на заседанието на Консултативния съвет по култура и туризъм, водено от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

Удължаването на празниците в Долината на тракийските царе е благодарение на наситената програма на организаторите, което ще позволи кулминационните дни да се приближат до традиционния ритуал на Мегалита над село Бузовград, посветен на есенното равноденствие – 22 септември.

Поради големия интерес походите до Мегалита, с паралелно представяне на възстановки на тракийски ритуали тази година ще бъдат два: сутрешен, от 10.30 часа на 26 август и вечерен от 18:00ч., като последните научни открития в района на Бузово кале ще обогатят допълнително маршрута за посетителите.

Сред акцентите в тазгодишната програма на тракийските празници са няколко изложби на открито, традиционния паралелен Джаз фестивал, организиран от Надя Тончева с участието на именития Теодосий Спасов и гост музиканти от България и чужбина.

Като естествено тематично продължение предстои в началото на септември Казанлък да посрещне 240 траколози от България и света за провеждането на XIII Международен конгрес по тракология.

Освен работната програма на предстоящите "Празници в Долината на царете" Общественият съвет по култура и туризъм обсъди новите дати за "Фестивал на розата 2018 г." и идейния проект за туристически комплекс "Светът на траките", с който Община Казанлък ще кандидатства по ОП "Региони в растеж", приоритетна ос 6 "Регионален туризъм", съобщиха от пресцентъра на общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА