6 Октомври, 2017 22:23 2 032 0

Подновиха проучванията на крепостта Кокалянски Урвич

  • кокалянски урвич-
  • проучвания-
  • разкопки
Подновиха проучванията на крепостта Кокалянски Урвич - 1
Снимка: НИМ

Подновени са проучванията на крепостта Кокалянски Урвич. Тя е наричана още Железният кастел Ескумане и е била известна като пазителката на антична Сердика.

От 2008 до 2015 г. разкопките, близо до София, бяха финансирани от Дирекция „Култура“ на Столичната община и бяха ръководени от екипи на доц. д–р Бони Петрунова и доц. дин Николай Овчаров.

Разкрит бе късносредновековен манастир на площ от 1200 кв. м - с трапезария, магерница, с производствено и жилищно крило, разположени от юг и запад от църквата „Св. Илия“, проучвана от проф. Димитър Овчаров през 70–те години на миналия век. Документирани бяха и множество паметници от по–ранните периоди на обитаване на хълма.

През тази година проучванията бяха продължени от археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей - със средства, отпуснати по проект от Министерството на културата, и на музея.

Урвич е разположен на два хълма, на около 700 м надморска височина. Единият е ограден от водите на Искър, а другият е защитен от естествените масиви на Царичина скала, свързана с легендите за цар Ясен / Иван Асен V – най-малкият син на цар Иван Александър и брат на Иван Шишман/

Мястото е изключително подходящо за развитие на рудодобив и се използва с тази цел от древни времена. Железните жили в скалата се открояват сред гъстата зеленина на Искърското дефиле.

Още при разчистването на храстите, прорасли през последните две години, през първите дни на експедицията бяха открити две колективни находки от времето на император Константин I.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА