Last news in Fakti

20 Ноември, 2017 18:38 1 781 0

Успех на български артисти в Сърбия

  • музика-
  • артисти-
  • поети-
  • китара-
  • сърбия-
  • кантфест белград

Мат Петрарка, Марияна Добрева и Борис Масларски впечатлиха публика и жури на Кантфест Белград

Успех на български артисти в Сърбия - 1

Български поети с китара спечелиха награди на Международния фестивал за изпята поезия Кантфест Белград 2017 г. в Сърбия.

Мат Петрарка, американец, който отскоро живее в София, се класира на първо място и свири в стил алтернативен рок, като впечатли публиката с авторската си песен “Run Within”. Втора награда получи Марияна Добрева, опитна певица от Бургас, основател на рок група "Силует". На четвърто място се нареди младият талантив български музикант Борис Масларски, син на известния бард Асен Масларски. Борис спечели с огромна преднина на първия полуфинал.

Кантфест Белград се състоя за четвърта поредна година в сръбската столица между 17 и 20 ноември. Конкурсната програма включваше 24 артисти от Сърбия, Хърватия, Словения, Босна, Македония и България, които изпълниха по две песни в две конкурсни вечери – полуфинал и финал. Полуфиналите се проведоха в град Индиджа и в Белград. Най-добрите 12 участници бяха включени във финалната вечер, която се организира и излъчи от сръбската телевизия Studio B. Събитието беше в стила на риалити формати като „Гласът на България” и “X-Factor”. 4-членно жури в състав Миодраг Якшич (продуцент и издател) , Бранимир Локнер (музиковед), Иван Кичанович (поет с китара, победител на Кантфест 2016) оценяваше изпълненията, а публиката имаше възможност да гласува с SMS-и. Сред членовете на журито и почетен гост на фестивала беше българската кънтри певица и журналистка Лили Друмева.

Организатор на Кантфест Белград, който се провежда за четвърта поредна година, е известният сръбски издател и поет Миодраг Якшич. В края на септември той беше в София в качеството си на жури на първото издание на международния фестивал Sofia Singer Songwriter Fest, организиран от Лили Друмева. Победителите на софийския фестивал получиха право за участие на Кантфест Белград. Кънтри певицата и журналистка, която бе предводител на гостите от България, беше посрещната с голямо уважение и бе наречена „музикална легенда” от водещия на сръбската телевизия.

Един огромен успех за България и за културните връзки между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА