Last news in Fakti

19 Декември, 2017 00:00 1 927 6

Познаваме ли добре народните приказки на България?

  • приказки-
  • българия-
  • култура

Така ще разберем, че Добруджа е била владяна от крале, че над Софийското поле са летели дървени коне, че морската царица със сияйните коси е пристъпвала омайно край Перник

Новият издателски проект на „Deja Book” дава възможност на читателите да се потопят в удивителния свят на детските приказки от всички краища на страната ни.

Мащабното издание „Български народни приказки“ ни предлага да се отправим на неочаквано и неповторимо пътешествие. Из страниците са се спотаили приключения сред родните полета, планини, реки и езера, сред градове и села, а с всяка следваща история може да се научи повече за собствените ни родови корени – живата старина на нашия изначален край и на мястото, където сме се родили. Така ще разберем, че Добруджа е била владяна от крале, че над Софийското поле са летели дървени коне, че морската царица със сияйните коси е пристъпвала омайно край Перник, че недалеч от Ямбол са живели огнен и воден змей, че Ботевград е бил дом на върколак, а Търново – на вампир, че недалеч от Благоевград е живял господарят на котките, че във Видин се е разхождал сам Господ, че над Разград са кръжели майстори със сребърни криле...

Народните приказки на България са пръснати по цялата ни земя, а тази книга си поставя задачата да събере някои от най-любопитните, редица не толкова известни, както и такива, които познаваме под една или друга форма, но поднася всичките сто разказа по очарователен и завладяващ начин. Изданието успява не само да ни върне назад във времето, но и да ни помогне да опознаем родината ни по начин, за който не сме и подозирали – едновременно като мит и фолклор, но също и като география.

Съдържанието на „Български народни приказки“ е подбрано и преразказано по старинни източници от българския писател и преводач Слави Ганев.

Данни за книгата:
Заглавие: Български народни приказки
Автор: Слави Ганев
Цена: 27.90 лв.
Страници: 752
Корица: твърда

Художник на корицата: Христо Чуков

ISBN: 9789542824879

„Народните умотворения са изворът на източниците за нашата изгубена древност.“ Георги С. Раковски


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха счас

    2 18 Отговор
    28лв. за книга с приказки???
    Венци, Джак Даниелс в момента го продават за толкова!
    Кажи на спонсора да ти плати пак за такава статия ама след празниците - сега не е атрактивен...

    Коментиран от #3

  • 2 Кавказ

    7 0 Отговор
    Адмирации има нужда да се потопят децата в магията на приказния свят
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 леле майко милаа

    6 0 Отговор
    Този първия коментатор, пич, помислих, че се шегуваш ама ти наистина ли сериозно? сравняваш уиски с книга, събрала нематериалното наследство на нацията? Ходи в някоя клиника да те лекуват от алкохолизъм, как въобще си прочел статитята
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КИН ДЗЯ ДЗЯ

    2 1 Отговор
    Ако ще са Български Народни приказки ... то нека са такива, имаме си не малко приказни истории, само Змей Горянин да се преиздаде с историите за Крали Марко, няма да е малко. В нашия фолклор си имаме таласъми, караконджоли и много други гадини, змейове и лами, самодиви и яги всякакви, но върколаци и вампири не. Не съм чел книгата, но анотацията и не ми се понрави, а ако има вампирски и други истории ..., няма лошо но не им трапосвайте Български Народни приказки.