Last news in Fakti

31 Декември, 2017 22:45 9 164 5

Телевизията в новогодишната нощ преди 1989-а

  • телевизия-
  • социализъм-
  • нова година-
  • култура
Телевизията в новогодишната нощ преди 1989-а - 1
Снимки: socbg.com

В годините, когато Коледата беше невъзможна, а центърът на празниците Нова година, най-дългочаканото събитие бяха лъскавите новогодишни шоу програми на Българската телевизия.

Георги Парцалев и Илия Добрев в сцена от мюзикъла на Хачо Бояджиев „Зех тъ Радке, зех тъ“ (1977), част от новогодишната програма, но не е излъчен навръх празника, а на 1 януари

Тяхното начало води две години след старта на телевизията у нас, припомнят от "Спомени от народната република". Тогава започва излъчването на приветственото новогодишно слово на Тодор Живков, поздравленията на Централната съветска телевизия, както и развлекателна програма с най-известните ни артисти. Така след всевъзможни ограничения, по празниците държавата поразхлабваше колана, пускаше банани и портокали по магазините и канеше наши и чужди изпълнители да забавлява народа от синия екран на празничната трапеза.

Програмата на Българска телевизия за Новата 1983 година е първото BG риалити. В него огромно яйце е пренесено до София през декември с камион. Придвижването му по бул. „Ленин“ си било истинско приключение, огромният макет бил охраняван от пожарна и милиция

Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Димитър Манчев, Васил Попов, Хиндо Касимов и още куп легендарни звезди развличаха зрителите с наистина смешни скечове и спектакли, които се коментираха дни наред. Те в сатирична форма поставяха наболели обществени въпроси, за които беше немислимо да се говори в прав текст.

За реализацията на празничничната телевизионна програма държавата е отделяла огромни суми. Най-скъпата от тях е струвала тогава 750 000 лева (днешни 6 милиона!), а за участието си всеки изпълнител е взимал, колкото е била месечната заплата на един министър. Заснемането им е започвало след края на „Златния орфей“ и завършвало часове преди настъпването на Новата година.

Ласка Минчева режисира новогодишна програма с Никола Анастасов (вдясно) и Димитър Манчев

През онези години, преди една програма да бъде заснета официално във вида, в който да бъде излъчена, задължително е трябвало да бъде одобрена от художествен съвет. В него са влизали членове от Комитета за радио и телевизия, Комитета за културата, от идеологическия съвет към ЦК на БКП. Ако някои скечове от програмата не отговаряли на цензурата, те били изрязвани и наново монтирани.

Две са имената, на които дължим тези незабравими спектакли – Хачо Бояджиев и Младен Младенов – Доктора. Светла им памет! И ако на Хачо силата му е в мюзикълите („Криворазбраната цивлиация“-1975 г., “Зех тъ, Радке, зех тъ”-1977 г.) и пищните сценарии, то запазената марка на Доктора е разнообразна музика, различни изпълнители и кратки скечове между песните. Емблематични са режисираните от него програми “Експрес танго”, “Нощен експрес”, “Експрес под звездите”, “Експрес под дъгите”. А първото т.нар. риалити шоу в България е излъчено в последния ден на 1982 г. Това е 12 часовата новогодишната програма “Яйцето” по сценарий на Йордан Радичков. Започва сутринта и завършва почти до словото на Тодор Живков в полунощ. Авангардната продукция обаче е и най-одумваната през ония години като най-скучна и остава неразбрана от масовата публика.

Никола Анастасов, Георги Калоянчев и Зорка Димитрова в сцена от мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“

Нова година е и времето, когато можеше да се промъкне и нещо западно. Баснословният бюджет за направата на новогодишното шоу, е позволявал да се канят и прочути чужди певци и актьори. Те са черешката на новогодишната торта. Така българите могат да видят актуални за времето си изпълнители като Прешъс Уилсън, Аманда Лиър, Том Джоунс, унгарците от „Неотон фамилия“, „Бони М“, че дори и рецитал на Лепа Брена. Някои идват по покана на телевизията. Така е с момчетата от „Шортс“, изпели хита „Коман са ва“. Парчето остава популярно и след години, но не с оригиналното изпълнение, а с българо-френския кавър на Стефан Данаилов и Вероник Жано, част от новогодишната програма “Съзвездия’ 83”, който много хора си тананикат и днес. Освен наплива от чужди изпълнители, в забавните програми пеят и много от нашите звезди.

С „Шарено котле“ изпращахме почти всяка стара година в соца. Тя е най-широко отвореният прозорец за западни изпълнители преди 1989 г.

Някой път обаче наши съседи като Мия Алексич и Любиша Самарджич са оставяли по-незабравими следи от тези на гости, дошли отвъд океана. Кой не помни „Дай, рибо, рибо, рибо, дай“? От всички програми обаче в челната класация си остават изпълненията на „Иръпшъните“ начело с Тодор Колев и бисери като „Сто кила ракия давам, само да те притежавам…“. Кулминацията на празничната програма през годините е легендарното забавно предаване на телевизията на ГДР „Шарено котле“ и нейният прочут балет, което смело може да наречем корекомът на развлекателните програми от соца.

Новогодишните шоупродукции са сред най-добрите образци на телевизионното забавно изкуство у нас. Те са толкова неотразими и завладяващи, че през първите дни от годината хората със задоволство обсъждат излъчените порции смях и забава по телевизията, а някои скечове и изпълнения се помнят и до днес.

Статията е поместена в новогодишния брой на сп. BIOGRAPH


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДИН

    61 10 Отговор
    *ЕДНО ВРЕМЕ ПРИ ТАТО ИМАШЕ ДЪРЖАВА, ИМАШЕ КУЛТУРА!
    Голямо кино, голяма поп и рок музика!
    ТОВА ПОНЕ ГО ИМАШЕ! ДНЕС НЯМА НИЩО! САМО ЧАЛГА!
    ТЯ СЕ НАЛАГА ОТ ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА *ББто
    Едно време се даваха пари за култура, не за чалга имаше човечност!
    ФАКТИ!
    1) През 1985 се класираме 2-ри за ЗИМНА ОЛИМПИАДА след 5 КРЪГА! ДНЕС не минахме и първи кръг с БАНСКО!
    ЗА КАКВО *** ГИ СТРОИМ ТЕЗИ ЛИФТОВЕ ТОГАВА!
    ДА СЕ НАЛИВАТ ПЪРИ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ!?
    2) Богдана Карадочева пее на ЕКСПО ТОРОНТО КАНАДА 5 дни!
    Командирована от същия онзи Живков, който сега плюе!
    Братя Аргирови пеят на ЕКСПО Япония!
    ***СЕГА НИКОЙ НИКОГО НЕ ИЗПРАЩА, ПЪРВО ЗАЩОТО НЯМА КУЛТУРА И ВТОРО НЯМА КАКВО ДА ПОКАЖЕМ освен Г*АЗИС*

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Леле мале

    32 5 Отговор

    До коментар #1 от "ДИН":

    Тази година ББ ще се покланя на Евро чиновниците от утро до мрак! Как да няма нови шоу програми???
  • 3 filo

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "ДИН":

    Глупости, социализма е лъжа, която рухна със закъснение и останаха само спомените, натрапвани от тези, които са били на хранилка.
  • 4 релито е такова

    17 0 Отговор
    Велики артисти и велики времена...Каквото и да говорят и правят днешните-никога не могат да стигнат нивото на тогавашното време...--никога...
  • 5 Геле

    8 1 Отговор
    Да, при тато нямаше циганията ,която ни представи Слави Трифонов.Отвратителна програма на БТВ .Трябваше да се дръпне шалтера на новогодишното отвратително "шоу" на пияния водещ Славчо. За тато не искам и да си спомням ,но за АРТИСТИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРОГРАМИ за сравнение и дума не може да става.БТВ трябва да спре тази простащина!