Last news in Fakti

10 Март, 2018 22:33 3 745 4

Вендерс: Войната срещу тероризма създаде тероризма (ВИДЕО)

  • вендерс-
  • режисьор-
  • филм-
  • софия-
  • посещение
Вендерс: Войната срещу тероризма създаде тероризма (ВИДЕО) - 1

„Потапяне” („Submergence”) – филм, който беше окачествен от критиците като новият „амбициозен проект” на известния германски режисьор, фотограф, писател, филмов продуцент и преподавател по филмово изкуство във Висшето училище по изобразителни изкуства в Хамбург Вим Вендерс. Филмът засяга една от най-болезнените днес теми – тероризма. „Потапяне” е любовна история, която представя на зрителя диаметрално противоположните светове на двамата главни герои – Даниел Флиндърс (Алисия Викандер) и Джеймс Мор (Джеймс Макавой). Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия. Там те се подготвят за своите опасни мисии. Влюбват се почти насила, но скоро осъзнават, че са срещнали любовта на живота си.
Когато се разделят, разбираме, че Джеймс работи за Британските тайни служби и трябва да замине на мисия в Сомалия, за да издири източник, който има информация за атентатори самоубийци в Европа. Даниел Флиндърс е биоматематик и работи на голяма дълбочина по проект, чиято цел е да докаже теорията ѝ за произхода на живота на нашата планета. Скоро двамата се разделят. Джеймс е взет за заложник от джихадисти и няма как да се свърже с Даниел, а тя трябва да се гмурне до дъното на океана, без да знае дали Джеймс е жив...

„Уважавам изключително много исляма, имам много приятели мюсюлмани и затова мисля, че няма нищо достойно за уважение в действията на онези хора – терористите. От друга страна много от тези младежи нямат друг избор, това е единствената платена работа за тях, това е единственият път да се измъкнат. Честно казано не мисля, че в днешно време би имало такъв проблем с радикалните ислямисти и групировки, ако те не бяха толкова добре подготвени от американската политика и действия. Ако всички пари, инвестирани във войната в Ирак бяха вложени във възстановяването и развитието на района, надали щеше да има тероризъм. Войната срещу тероризма създаде тероризма, каза по време на пресконференция в София Вим Вендерс.

Световноизвестният режисьор окачествени, че максимата, че с възрастта човек помъдрява просто е една фалшива новина. „Все още се надявам да остарея достатъчно, за да помъдрея, винаги има надежда, но не мисля, че старостта сама по себе си прави нещо. Опитът може да те направи по-мъдър. Да – любовта може да те направи по-мъдър, но не самото живеене”, казва Вендерс.

През следващата година известният режисьор ще представи своя документален филм за папа Францис, в който божият служител споделя свои възгледи и мисли. „Човекът на словото” е завършен буквално преди дни и ще може да се види следващата пролет. За него Вендерс казва: „Никога не съм си мислил, че ще направя филм за папа или с папа. Но тогава от Ватикана ми изпратиха едно писмо, а на папата не отказваш”. Във филма Папата засяга теми като екология, имиграция и социална справедливост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 незнайко

    11 0 Отговор
    За вложените пари във войната е прав човека. Няма как американците да спечелят, ако бяха инвестирали в развитието на този регион! За САЩ това е най обикновена търговия на оръжие. За до има кой да то купува трябва да има къде да го ползва. Ето и затварянето на кръга със създаването на джихадистите. ПРОСТИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ И МАНИПУЛИРАТ НАЙ ЛЕСНО !!!
  • 3 Марадона

    11 2 Отговор
    Тероризмът е американско изобретение за завладяване на чужди територии, сваляне на правителства и заграбване на полезни изкопаеми. Там се срещата интресите на ЦРУ /знаят че който контролира изкопаемите контнтролира светъа/ и интересите на големите магнати. Може би в този стремеж да са погубили повече хора и от Хитлер
  • 4 Атанасов

    1 0 Отговор
    Тероризъм има от Древността:
    - войната срещу Троя е 30-годишен терор
    - войната между Рим и Картагена е терор за околните народи, които биват привлечени към една от двете империи и избивани
    - политиката на ранните мюсюлмани срещу друговерците е тероризъм
    - политиката на средновековната Католическа църква спрямо другите християни е тероризъм
    ...
    Тероризмът (терорът) може да бъде скрит зад всяка идеология.
    Единствената му противоположност е АБСОЛЮТНОТО НЕНАСИЛИЕ!