28 Май, 2018 00:30 1 394

Започва цветното приключение „Варна Лит“ 2018

  • варна лит-
  • фестивал

На 30 май стартира „Варна Лит“ 2018 – фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред по-младото поколение.

Освен посещения в класните стаи, където учениците от почти всички варненски училища ще могат да се срещнат със своите любими автори, фестивалът ще бъде придружен от редица външни събития, отворени за широката публика.

През първия ден на цветната програма жителите на Варна и гостите на града ще могат да посетят „Пощенска кутия за детски приказки“, волейболен турнир с ученици от СУЕО „Ал. С. Пушкин“ и представяния на участници във фестивала, сред които Георги Тошев, Светослав Иванов, Иво Иванов и Георги Бърдаров, както и приятелска боксова среща на писателя Захари Карабашлиев с ученици от ССУ „Георги Бенковски“ и театрална работилница с Явор Гърдев с възпитаници на варненските театрални школи в Младежки дом, зала „Концертна“.

Вечерната програма продължава с „Пощенска кутия за морски приказки“ с организатор Гери Турийска, а малко преди това и с кръгла маса с участието на писателя Ей Джей Фин – автор на трилъра „Жената на прозореца“ (изд. къща „Сиела“), който още с излизането си се превърна в бестселър от световен мащаб. В „Разказване и измисляне“ ще се включат още уважаваните български писатели Теодора Димова, Алек Попов, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев.

Останалите три дни от фестивала включват мащабни събития като „Разказване и истина“ – среща с Георги Тошев, Светослав Иванов, Иво Иванов и френско-българския изпълнител във френския „The Voice” Венсан Винел, презентация на проекта „Българите! Забравените постижения“ от Делян Момчилов, който се превърна в една от най-търсените книги за изминалата година, макар да излезе в края ѝ, работилници с обичаните детски писателки Петя Кокудева („Лулу“, „Лупо и Тумба“), Радостина Николова („Приключенията на мотовете“, „Моите красиви рога“), Весела Фламбурари („Майстори на феи“, поредицата „Мина“), среща с художници, концерти на Михаела Филева (на 1-и юни), както и на Стефан Вълдобрев, подводно четене и масова читателска среща пред Рапана.



Свързани новини