Last news in Fakti

2 Юни, 2018 01:30 1 700 17

Започва седмото издание на София Прайд Филм Фест

  • гей-
  • филм-
  • софия

Избрани са 11 проекта на обещаващи млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия

За седма поредна година селекция от най-добрите филми на ЛГБТИ тематика от целия свят ще бъдат излъчени в рамите на София Прайд Филм Фест. Прожекциите, част от състезателната програма, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 2-ри до 8-ми юни в кино Одеон и Дома на киното. През остатъкa от месец юни в кино Оден ще бъде представена панорама на ирландското ЛГБТ кино от последните три години.

Входът е свободен с пропуски от касата на кината.

Програмата включва продукции от България, Израел, Ирландия, САЩ, Тайван, Русия и Румъния, които са номинирани и отличени от фестивали като Берлинале, Сан Себастиан, Торонто и Трайбека.

Изданието на София Прайд Филм Фест 2018 г. с гордост представя две изключително важни неща, а именно:

За първи път фестивалът ще покаже двa български късометражни филма. “Преображение” е носителят на наградата Jameson от София Филм Фест 2018, а “Брак” е първият филм на ЛГБТ тематика, подкрепен от НФЦ и селектиран от над 500 проекта за развитие на Berlinale Short Film Station през 2016 г.

Отново за първи път, в рамките на фестивала, ще се проведе и работилница за късометражни сценарии от балканския регион. Избрани са 11 проекта на обещаващи млади режисьори от България, Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, които ще се състезават за награден фонд от 2500 евро. Тази инициатива е първа по рода си не само за Балканите, но и за Европа.“ заявява Слава Дойчева, Арт Директор на София Прайд Филм Фест.

„Правим този фестивал с адски много любов и със съзнанието, че в България все още има огромна нужда от ЛГБТ видимост. От разбиране. От съпричастност. Правим този фестивал, защото вярваме в силата на историите. Да докосват, да лекуват и да променят. Историите разширяват мирогледа. Приближават те до другия човек. Поставят те на негово място. Неговата радост, неговата болка стават твои. И другият спира да бъде “друг”. Така се случва промяната.“ споделя Слава Дойчева. И допълва след това: „Историите утвърждават съществуването. И да, лекуват. Изключително важно е за един ЛГБТ човек да види себе си отразен на големия екран. Да се разпознае. Да бъде главният герой. Ето – не си сам. Ти принадлежиш. Твоята история е част от голямата история.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    34 3 Отговор
    Не на ЛГБТИ извращенията!
  • 2 Става дума за Гей филми

    28 3 Отговор
    Отвратително филми за смахнати и техните смахнати истории!
  • 3 Sky-blue

    30 4 Отговор
    Белене, кариери, тухларни там ви е мястото адови изчадия
  • 4 Толераст

    3 14 Отговор
    ЛГБТ --национална кауза !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СссереМ

    2 4 Отговор
    Поканете и мужигейчетата-ченгета,ама тогава софия ще стане тясна.
  • 7 Румяна Костова

    14 1 Отговор
    Не,благодаря!Въпреки,че е безплатно.На базата на гей сълзи и сополи се създава агресивна джендерска и пе.....а идеология.Съчуствувах им преди да започнат да промиват мозъка на децата в либерализирана Европа.Задължително сексуално образование на шест години относно нетрадиционния секс.Отвратена съм.

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Румяна Костова":

    И ас сам жертва на таси идиологиа иначе сам са рудил нурмален поне мама така касва ама ас са самнявам сичко запошна още в ранното ми детството имах котенце започнах да го слагам в ботуша на мама да ни ма дращи и нъл са сещате обаче после гледаф един такъф филм и реших да пробвам и яс първият път го направих с Ристе първо той на мен после ас на него и от тугава немоа са запра
  • 9 Kcaniba

    9 0 Отговор
    правим го с адски много любов.
    Ключовото тук е адски!!
    Ако това е любов, то тя определено е адска!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сульо

    8 0 Отговор
    Успокойте се бе хора,то и джендър пропагандата им е като тях и като всичко в България - никаква. Това са боклуци и филмите които показват са боклуци. Истинските наистина добри филми по темата,те не ги знаят защото в БГ няма гейове, а обикновени пе..раси. Така че,присмивайте им се и ги оставяйте да разберат колко са жалки и нещастни.
  • 13 Дедо ви

    5 0 Отговор
    Ако това ни са ценностите ... е.ати и културата!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    2 0 Отговор
    колегите,пак са на фокус!
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Всяко животно в природата има способност да се сношава и възпроизвежда със друго животно от същата порода и вид, ни различен пол. Така се продължава вида и рода. Ако ми кажете как мъж и мъж може да имат дете или жена и жена, то бих се съгасил, че това е нормално. Инак няма как да се приравняват подобни отношения към нещо повече от червеите, които имат възможност да си сменят пола според нуждата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.