21 Август, 2018 14:51 2 326 0

"Кабинковият лифт": Неочаквана книга от непознат

  • книга-
  • кабинковият лифт-
  • хелиана стоичкова-
  • автор-
  • сборник разкази

Букет от разнообразни разкази, които имат различно настроение и се случват в различен отрязък от време

"Кабинковият лифт": Неочаквана книга от непознат - 1
Снимки: shutterstock

Случвало ли ви се е да получите изненадващ, неочакван подарък по пощата (или куриер)? Той не ви е изпратен от някоя леля, баба или друг вид далечен или близък роднина. Неговият подател е напълно непознат и въпреки това подаръкът ви очарова, увлича и изпълва с възторг. Ами сега? Какви трябва да направите? Какво се прави в подобни случаи? Има ли правила или наръчник с напътствия? Дали да се обадите на подателя, който услужливо е написал името и телефонния си номер, или просто да се усмихнете и да продължите да се радвате на онова, което са ви изпратили.

В моя случай, в този неочакван, изненадващ пакет, се оказа книга. На пръв поглед книга като всяка друга... меки корици с картинка, име на издателство и заглавие, разбира се... между кориците събрани около 150 страници изписани с нанизани букви, оформящи думи, а те на свой ред изречения, които пък се превръщат в къси разкази. С неохота и скептицизъм започвате да четете и четете, и четете... и чудната магия на литературата ви пренася в света на автора... забравяте, че сте на работа и се гмурвате в един свят на разнообразни ежедневни случки и картини от заобикалящия ни свят. Препускате с интерес по страниците и се срещате с най-различни странни и чудати хора, леко налудничави образи и такива, в които дори можете да откриете част от себе си.

Книгата, за която става дума се нарича "Кабинковият лифт". Неин автор е младата писателка Хелиана Стоичкова.

"Кабинковият лифт": Неочаквана книга от непознат
Снимки: helys.blogspot

Преди излизането на "Кабинковоят лифт" тази година, Хелиана има други две книги зад гърба си - ""Абсурдите на Гана По" и пиесата "Магарето и Петела", а за есента авторката готви и четвъртата си книга "Семейно щастие", както и пиесата "10 ката вериги", но за тях друг път.

Работното заглавие на настоящият сборник разкази е "Бубарак", но след промяната на някои от разказите в нея се появява и новото име.

Той съдържа букет от разнообразни разкази, които имат различно настроение и се случват в различен отрязък от време. Затова в нея се срещат минало, настояще и бъдеще в любопитен и вълнуващ ред.

Книгата ни среща с разпиляни и хаотични чудаци като г-н Шибиронов, който решава да се отърве от липсата на ред като сложи край на... живота си. Или със хора като Сашо Пингвина, който полага неимоверни усилия да разбие главата си в една стена, защото в това се крие страшна далавера! Ами какво ще кажете за децата, измъкнали всички бушони от ел. таблото на един блок в Радомир само, за да си направят от тях... Е, има и още и още, а всеки следващ разказ като че ли е по-невероятен, комичен или сатиричен от предходния.

Разказа "Г-н Милин" е публикуван от сп. 108А и вестник Дума. По него е филмирана и студентската продукция "Колекционерът".

"Кабинковият лифт": Неочаквана книга от непознат
Снимки: helys.blogspot


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА