27 Ноември, 2018 20:59 4 602 4

Бачковският манастир крие тайни

  • бачковски манастир-
  • музей-
  • икона-
  • култура

В музейната сбирка е съхраняват и старинни икони, сред които и на рядко изобразявания свети Меркурий

Бачковският манастир крие тайни - 1

Безценни реликви опазват от векове монасите от Бачковския манастир "Успение Богородично". Сред шедьоврите на ювелирното изкуство е дарохранителница, която е умалено копие на катедралата "Сан Марко" във Венеция. Съкровищата се съхраняват в музея на манастира и могат да бъдат видени от посетителите.

Музеят на Бачковския манастир е създаден през 30-те години на миналия ХХ век и представя богослужебна утвар, старинни икони и църковни одежди. Някои от експонатите са изработени от монаси, други са дело на изкусни майстори.

Част от 500-те безценни образци са изложени в две нови зали на музея. Централното място е за дарохранителницата, която се съхранява при специални мерки за сигурност.

„Само две има такива запазени стари дарохранителници в България, едната е тук при нас, другата е в Националния исторически музей. Това е съд, в което се съхранява едно причастие, което се пази за специални случаи. Тя е сребърна, с позлата, с емайли, с филигран, камъни, има яспис, бисери, корали“, припомня пред БНР Стамен Пепелишев - уредник на музея на Бачковския манастир.

Няма данни обаче къде е изработена безценната дарохранителница.

Сред шедьоврите в музея са разпятия с дърворезба, близки като изработка до Рафаиловия кръст. Част от експонатите, сред които и потир от благородни метали, са създадени през 17-ти век в прочутите асеновградски ателиета.

В музейната сбирка е съхраняват и старинни икони, сред които и на рядко изобразявания свети Меркурий.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още .

    8 6 Отговор
    И " баба Гуси " знае някои тайни ..
  • 2 Усмивката

    3 4 Отговор
    Тази ,тези тайни обаче са .....изненадаааа....от онези дето струват пари.Превигированите посетители ,допуснати до тези чудодейни мистерии ,след съответното доплащне ,биват посветени .И след звучното цъкане,и пляскане придружено с „ ай стига бе”,ти лепват към фамилията„ балъкбачков” и айде ,поживо поздраво
  • 3 отеца

    2 1 Отговор
    Ами забравихте масата подарена от Мултигруп.И фитнес салона на дедо Борис с мерцедесите.
  • 4 Novae1

    2 0 Отговор
    И една мраморна маса, подарена от Илия Павлов.