Last news in Fakti

15 Май, 2019 10:00 9 417 28

Майстор по Тай Чи за ФАКТИ: Не съм боледувал сериозно от 21 години

  • тай чи-
  • българия-
  • китай-
  • физика-
  • дух-
  • светослав сомов

Бойното изкуство Тай Чи е насочено към високоинтелигентните хора

Майстор по Тай Чи за ФАКТИ: Не съм боледувал сериозно от 21 години - 1

Знаете ли какво е Тай Чи? Чували ли сте изобщо за това изкуство? Ако сте чували, някога замисляли ли сте се да се потопите в неговото изучаване? С какво Тай Чи може да помогне за едно по-добро ежедневие на всеки човек и по-добро ли е това бойно изкуство от фитнеса? За тези и още редица неща от ФАКТИ разговаряхме с един българин, отдал се на Тайдзицюан или Тай Чи, както е по-популярно у нас и в останалата част от Европа. Той се казва Светослав Сомов и притежава титлата Майстор по Тай Чи.

- Какво трябва да знаят хората за бойното изкуство Тай Чи, Майстор Сомов?

- Тай Чи е една много комплексна и много полезна в много отношения система. Тя е насочена към високоинтелигентните и сериозните хора, които търсят нещо по-добро за себе си. По-високи постижения в живота, по-добро развитие като личности. Системата на Тай Чи е полезна в много отношения и тъй като това е бойно изкуство, човек добива възможности за реакция в критична ситуация, освен това е много полезна за човешкото здраве в много отношения. В традиционната система ние познаваме медитативната практика. В резултат на медитативната практика нервната система се успокоява в много чувствителна степен. Болшинството от движенията в практиката на изкуството са бавни и плавни движения, болшинството, но не всички. Макар да са бавни и плавни движенията, те носят много комплексно натоварване по цялата мускулатура и като цяло мускулатурата се заздравява по доста балансиран начин цялата, човек става доста здрав физически. Влиянието върху имунната система е много ефективно, това не значи, че човек не се разболява, а означава, че ако това се случи, то е голяма рядкост. Ако човек упражняващ Тай Чи се разболее, той го понася много по-лесно. Моят личен пример е показателен, защото аз не съм бил сериозно болен от 1998 година. Под сериозно болен разбирам температура над 37 градуса. Това не означава, че не може да ми се случи утре, но е показателно, че вече 21 години не ми се е случвало. Практиката е изключително полезна за гръбначни изкривявания, изкривявания във врата, полезна е като цяло за съвременния човек, който води доста заседнал начин на живот.

- Как открихте това бойно изкуство и как решихте да му се посветите? Имало ли е момент, в който сте искали или Ви е минавало през главата да се откажете?

- Аз се занимавам с бойни изкуства от 1988 година, в началото преминах през доста от тях, Тайдзицюан беше нещото, което ме задържа вече 30 години към себе си. През цялото това време не е имало момент, в който да ми е минавала мисълта да се откажа от него. Аз практикувам това нещо всеки ден и черпя непрекъснато ползите му. Виждайки и усещайки ползите на Тай Чи, това е една естествена мотивация да продължа да го правя.

- За кого е подходящо изучаването на бойно изкуство като Тай Чи и може ли това бойно изкуство да помогне на човек да намери себе си или да преодолее тежък житейски момент?

- Както казах част от нашата практика е медитацията и чрез нея ние постигаме много неща. Успокояваме и балансираме съзнанието, позволяваме чувствителността на тялото да се изостри доста, дава ни възможност да познаваме и да разбираме процесите в телата ни. Медитативната практика ни помага да преосмислим и да видим от различен ъгъл много от нещата, които са се случвали в живота. Медитативната практика ни помага по-лесно да посрещаме бъдещите неща от живота, човек започва да гледа от различен ъгъл, да разбира повече себе си. Конкретно в отговор на Вашия въпрос, със сигурност Тай Чи системата може да помогне на човек да преодолее тежък житейски момент от живота, защото бойното изкуство има много проявления и част от тях е способността човек да става по-фокусиран и дисциплиниран. Бойните изкуства не са само физическо изражение и техника, те са философия, поглед върху живота, отношение между хората.

- Какъв тип хора са занимаващите се с Тай Чи в България?

- На първо място при нас няма деление на мъже и жени. Горе-долу в процентово отношение имаме равенство между мъжете и жените, които се обучават в Тай Чи при нас. При нас идват високоинтелигентни хора в активна възраст, здраво стъпили на земята, хора с високи търсения за себе си и такива, които искат да развиват себе си, както професионално, така и като личности.


- Колко души обучавате и колко пъти седмично се случва това?

- Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България има тренировки в София и Пловдив. Имаме ралзични групи, като в София тренировките са в неделя, а в Пловдив тренировките са през седмицата след работно време в сряда и петък. Достатъчно много хора дойдоха при нас и видяха какво се случва при нас, оцениха ни и останаха при нас. Респективно на това, Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България е най-голямата школа по Тай Чи в България, упражняваща своята дейност в София и Пловдив. Ние сме клона на Световната Асоциация, която е в 40 държави по света и практически е най-голямото обединение на клубове и хора, които тренират Тай Чи по целия свят. Важно е да отбележа, че коректното китайско наименование на изкуството е Тайдзицюан, а в Западна Европа, САЩ и Южна Америка има огромен брой хора, които практикуват или се мъчат да практикуват това изкуство. По последни статистики, доколкото можем да им се доверим, 200 милиона човека се мъчат да практикуват това изкуство. В Западния свят им е доста сложно наименованието Тайдзицюан, променят го първоначално на Тай Чи Чуан, а след като и то не им допада и им се струва дълго, те започват да използват израза ТаЙ Чи. Съответно Тай Чи е термин, който е по-популярен в англоговорещите държави, но и България влиза в това число. Все пак обаче става дума за едно и също нещо.

- Кога, как и къде възниква бойното изкуство Тайдзицюан?

- Тайдзицюан или Тай Чи, както е по-известно, възниква през 1650г. в Китай, а точната дата не е ясна. Достоверни източници сочат, че създател на практиката е Чън Уантин. За времето на почти целия си съзнателен живот, генерал Чън Уантин е командвал армията на тогавашната династия Мин в Китай и в момента, в който се пенсионира и се връща в родното си място, генерал Чън Уантин систематизира целия боен опит, който е придобил в службата си, комбинира го с Даоин и Туйна системите, които са системи за контрол и работа с вътрешната енергия на тялото и по този начин създава бойното изкуство Тайдзицюан, широко познато днес като Тай Чи. От 9-то до 14-то поколение във фамилия Чън изкуството се преподава от баща на син, а на дъщерите не се преподава, за да не излезе тайната на изкуството от фамилията. След това се решава секретността на знание за изкуството да се прекрати и всеки проявяващ интерес към Тай Чи е добре дошъл при фамилия Чън, за да бъде въведен в него. Във времето по-успешните ученици на фамилия Чън, са започвали да се отклоняват от традиционната система на Тай Чи, ''режейки'' нейни компоненти и създавайки нови течения в изкуството. В момента въпросните разклонения на класическия стил Чън Тай Чи афишират, че техните стилове са подходящи за хора на всякаква възраст и едва ли не изкуството се приравнява с пенсионерска гимнастика. То определено не е пенсионерска гимнастика и всеки, който навлезе сериозно в традиционното Тай Чи, сам ще може да се увери в това, а респективно и да усети наистина ползите от практиката. Глава на фамилията, глава на школата Чън стил Тай Чи е Грандмайстор Чън Сяоуан, който е 19-то поколение представител на фамилията Чън. Той е познат като най-високото ниво сред живите майстори по света в областта на Тай Чи. Той задава стандартите на Тай Чи в Китай и по целия свят. Грандмайстор Чън Сяоуан ме прие в кръга на вътрешните си ученици на една официална церемония в Китай. След този момент, той започна да ми преподава лично. В този смисъл, аз имах уникалната възможност да видя от първо ръка уникалната семейна традиция, присъединявайки ме към 20-то поколение на фамилията. Виждайки от първа ръка спецификата и дълбините на Тайдзицюан, самият аз дълбоко посветил се на това бойно изкуство, абсолютно всеки ден практикувам Тай Чи.

- Колко време Ви отнема дневно практикуването на Тай Чи?

- Всичкото възможно свободно време, което мога да намеря през деня, аз го влагам в практика. Правя го на фона на това, че аз се занимавам с още много неща, работя си моя професия, преподавам, водя школата на Грандмайстор Чън Сяоуан в България.

- Споменахте, че хората в Европа се мъчат да практикуват Тай Чи, какво искахте да кажете с това?

- Мъчат се, мъчат се. Това е така, не заради липса на желание за постигане на високо ниво, а заради ниското ниво на преподаващите. Дори те да имат желанието да преподават добре, те просто нямат уменията да го направят. Има много голяма разлика между искането на това да покажеш нещо и това да имаш уменията да го направиш. В България квалифицираните учители по Тай Чи са с още по-високо ниво на дефицит.

- Смятате ли, че Тай Чи изкуството е достатъчно популярно в България? Ако смятате, че не е, опитвате ли се да го популяризирате?

- Не, определено не е достатъчно популярно. Опитваме се да го популяризираме по всякакви възможни начини, но когато едно нещо не е масово познато, то просто не е масово познато. Поради това популяризацията е много трудна. Хората са чували Йога, чували са за Карате, чували са за Айкидо и тези неща имат някакъв образ в тяхното съзнание. Част от хората в България са чували за Тай Чи и първата им асоциация за съжаление е пенсионерска гимнастика. Това е така поради дефицита, който в България и останалата част от Европа има що се касае до квалифицирани учители по Тай Чи. Ако няма такива добри специалисти, то се получава неприятната ситуация ''сляп да води сляп''.

- Тай Чи по-скоро бойно изкуство учещо на самозащита ли е или предлага на обучаемите се и прийоми за атака?

- Няма нито едно традиционно бойно изкуство в света, в чиято идеология да е заложена агресията. Бойните изкуства са за защита, всяко едно традиционно бойно изкуство и Тай Чи в частност включително. Тай Чи тренира фокуса на човека, прави реакциите на ума му по-бързи, повишава интелигентността, ако искате и така да го наречем. Тай Чи дава възможност за защита на улицата, но далеч не е само това. При един пожар не дай боже, земетресение или някаква друга стресова ситуация, при която е необходима бърза реакция, дори в едни бизнес преговори, в които даден човек защитава интересите на своята компания, посветеният в Тай Чи има своите предимства пред останалите.

- Къде се намира храната в Тай Чи? Питам Ви това, защото много хора предпочитат да опитват да се грижат за тялото си, подбирайки специални храни за това. Вие спазвате ли някакъв определен хранителен режим, изискващ се от бойното изкуство Тай Чи?

- Първият принцип в Тайдзицюан гласи - естественост. Естественост означава много неща. Естественост означава, че в ежедневието ние слушаме тялото и даваме на тялото необходимото. Една от най-важните цели, които си поставяме с практиката на Тай Чи, е постигането на баланс. Постигане на баланс във всичко. Баланс в психиката и съзнанието, баланс във физиката, баланс в отношенията между хората, баланс в отношението към тялото, а именно, че тялото ни има нужда, и от месо, и от зеленчуци, и от плодове. Не би било нормално човек да работи по 20 часа ден и да спи 4 часа, нормално и балансирано ще е човек да почива в рамките 7-8 часа, да отдели 2-3 часа за физическа активност и да се отдаде на работа между 8-10 часа.

- Колко по-ефективно и полезно би могло да бъде бойното изкуство Тай Чи за хората, сравнено с традиционния избор на хората, а именно фитнесът?

- Много пъти по-ефективно. Един фитнес от чисто физическа гледна точка би позволил на тялото да натовари определени мускулни групи. Най-малко само от тази страна погледнато, практиката на Тай Чи развива и заздравява цялото тяло, а не само конкретни мускулни групи.

- Вероятно Тай Чи напълно отрича изкуствено стимулиращите вещества?

- Категорично сме против. Още веднъж казвам, че в основата на тази практика е естествеността. Ние се учим да слушаме тялото, ние позволяваме на тялото да направи това, което е естествено за него. По този начин ние даваме възможно най-дългия път за живот на тялото.

-.Всички ние виждаме реалността в човешкия ни бит. Напрежение, стрес, липса на време, как може да се пребори съвременният човек с това според Вас?

- Много хора не осъзнават в момента нашия съвременен начин на живот. Повечето си време през деня, хората прекарват на компютър. Резултатът от над 8 часа прекарани пред компютър и придружаващото съвсем логично стоене на стол е, че тялото се сковава, започват проблеми с вътрешни органи. Средностатистическият българин отива на лекар и лекарят евентуално казва, че пациентът има проблем с бъбреците, черен дроб или нещо друго. Лекарят предписва едни таблетки и праща пациента да ги купи и пие. В някои случаи таблетките може и да помогнат, но в повечето случаи човек започва да пие повече таблетки и проблемите вместо да затихват, те се усложняват и увеличават. За съжаление нашата съвременна европейска медицина третира проявлението, а не източника, както би трябвало да бъде. Изключително важна е превенцията, ако я няма нея и не се лекува източникът, то той може да отваря нови и нови проблеми пред конкретния човек. Вероятно на повечето хора е известно, че повечето болести възникват в резултат на не добро функциониране на нервната система. Казано по друг начин и с една дума - стрес. В този смисъл практикуването на Тай Чи е една перфектна превенция, перфектен начин да се борим с тези неща. Ако трябва да обобщя същността на Тай Чи, то това е една система за контрол на тялото и съзнанието. Такъв аналог в европейската култура няма. Казвайки това, използвам трибуната, която ми давате, за да приветствам всеки, който прояви интерес и да го насърча да се свърже с нас. Възможностите за практикуване са в Пловдив и София, както вече отбелязах.

- Българската Асоциация по Тайдзицюан участва ли в състезания и въобще това бойно изкуство предполага ли състезание между практикуващите го?

- В момента по света има много състезания на всякакви международни федерацийки по китайски бойни изкуства. Аз преподавам традиционна система, аз преподавам нещо, което се е преподавало от баща на син във вековете. Ние правим тези неща, за да развием себе си. Ние не се занимаваме с това, за да парадираме по състезателни подиуми. За да излезем на състезателен подиум, би следвало да има кой да ни оценява. Когато нивото на практикуващия е по-високо от нивото на съдиите, излизането на състезателен подиум е меко казано лишено от смисъл. На състезанията в България и навсякъде другаде по света - китайски майстори не участват. Нито като състезатели, нито като съдии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаххаха

    15 17 Отговор
    Пълни глупости за 40г една гнойна ангина два или три пъти температура и всичко това без тай чи сън дзу и всякакви подобни съкращения и без здравословен начин на живот как стана хахахаха

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    18 4 Отговор
    На тази възраст повечето хора не са боледували сериозно от много години. 20-40 е възрастта на която организма вече има напълно изградена защита, а още не е остаря и отслабнал. Леките вирусни и бактериални инфекции ги изкарваш на крак с малко температура и неразположеност. Сериозните заболявания на тази възраст са рядкост и в повечето случаи са от тези, които са плод на генитична предразположеност.
  • 3 Гостилничаря

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "хахаххаха":

    Генетиката е почти изцяло определяща такива неща. Разликите от човек до човек са толкова големи, че на практика няма база за сравнение относно начина на живот - хранене, движение, стрес и др.. Както при теб сериозните заболявания са рядкост, по същия начин здравето е рядкост. Истина е, че философията, заложена и движеща източните бойни изкуства е изцяло начин на живот а не само техники и тренировки. Всичко в нея е повлияно от векове развитие.....
  • 4 qwertyuiiopasdffghhjklñzccvbmm

    7 7 Отговор
    Айде пак локуми и величаене на жълтурите, винаги има някоя клика която ни лъже и набива колко велик е еди койси. Факт е и аз го помня че преди 50г ходеха с дочени дрехи и изкарваха деня с 1 чинийка ориз, а язовири копаеха на ръка, значи не са умни а точно обратното. Какво като са създали еди що си преди еди колко си време, преди 1000г и ние сме били велики.
  • 5 АРЕС

    14 2 Отговор
    Аз до 45години не знаех какво е болест и от тогава на сам ми се разгони фамилията.
  • 6 Уважение преди всичко

    9 3 Отговор
    Такива меки, но всеобхващати "гимнастики" или "упражнения" на по няколко стотин или хиляди години (включвам йогата) са само за почит и уважение.
    Който е стигнал до нивото да уважава чуждия труд и постижения, и да се опитва да ги ползва, ще разбере правилно статията и коментара ми.
    Поздрави и лека сряда за всички ни!
  • 7 ТОДОР СТОЯНОВ

    1 6 Отговор
    АЗ СЕ ЗАНОМАВАМ С "РАЙКИ-ДО, САЛАТЕ-ДО" И НЯМАМ НИКАКВИ БОЛЕЖКИ ;-)))
  • 8 Майстор Чън Сяоуан

    4 5 Отговор
    Мило момче Светославе... Пропуснал си да кажеш, че в България миналата година имаше Световно първенство по Тайдзицюан, където България има Световен шампион - Петър Драгоев
    Миналия месец имаше Европейско по Ушу в Москва, където също имахме медалист в лицето именно на Петър Драгоев... Пропускаш доста факти в така подредено то интервю...

    Коментиран от #19

  • 9 Обективно

    6 4 Отговор
    Колеги, практикуващи тайдзицюан в България, нека бъдем обективни. Чън стил се практикува сериозно от няколко школи в България (вкл. и на цитирания Петър Драгоев), които следват линиите на някой от четирите "тигъра" (Чън Сяоуан, Чън Дженлей...). Неоспорим факт е, че интервюираният Светослав Сомов е един от добрите учители в България, и също така неоспорим факт е, че клона на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация в България не обединява школи, а включва само неговата школа...
    Също така интересен факт е, че един от създателите на Световната Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация - Ян Силберсторф, вече живее в България! Същевременно не е споменат в интервюто - защо...?!?

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Аман от разбирачи

    4 4 Отговор
    Когато куцо и сакато започне да сипе "Обективно" "Неоспорими факти", стигаме до съвременната българска действителност, в която всеки от всичко разбира. Верно аман от разбирачи.
    Написаното е на висок стил и показва богата култура и широки познания.
    Бих искал да чета повече такива неща.

    Коментиран от #12

  • 11 Хуо Юандзя

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Обективно":

    Точно така, даже обективно бих казал, че майстор Светослав е най-добрия учител в България по тайдзицюан и сигурно затова другите школи не са асоциирани към WCTA, а само, неговата, честно си го е заслужил понеже е приет за вътрешен ученик на грандмайстор Чън Сяоуан. Тренирал съм при него. Разликите с Петър Драгоев и другите две школи са основно няколко: в тях се набляга и на други стилове и то най-силните сред външните, Шаолин цюан и Винг чун и другото е, че се набляга повече на на състезателната практика на Тай чи, което не е много добре за навлизащите, тъй като така се забавя вътрешното развитие на личността и самия напредък в Тай чи чрез Ци-Гун, а той изисква повече самовглъбяване чрез медитация и интровертно поведение, което е обратното на състезателна практика или екстровертни изяви.
    А иначе е вярно че Майстор Ян Зилберсторф е един от основателите на асоциасоциацията и заживя в България от септември-октомври насам, понеже се ожени за българка. А в момента е на семинар в чужбина, даже си подготви нова зала край Пловдив и мисля че ще прави нещо като школа. Бях на негов семинар 2013та, ами като се замислиш има логика да не се споменава в интервюто: най малкото, за да не му правим излишна реклама, понеже на местна почва се явява повече като конкуренция отколкото партньор, макар че аз го харесвам.

    Коментиран от #26

  • 12 Корекция

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Аман от разбирачи":

    Неподходящ коментар под наистина хубав текст. Някъде ти се изгуби баланса между "куцо" и "сакато", и високата интелигентност...
    Относно текста на интервюто - много добро представяне на тайдзицюан - така както може да го направи само един вътрешен ученик на гранд майстора. Добре следва и медийното присъствие през БНТ 2 и БНТ 1.
  • 13 КозЗа Ноздра

    1 6 Отговор
    До тай-чи паляка - Абе, майсторче, аз не съм боледувал сериозно от 34 години и без да тренирам тази простотия. Всичко е до ген, стрес и чист въздух... ама идиоти много има
  • 14 Ломбов

    1 0 Отговор
    НА КАКВО СЕ СМЕЕШ, САМО ГЛУПАЦИТЕ СЕ СМЕЯТ БЕЗ ПРИЧИНА, ИЛИ МАТЕРИАЛ, КАТО ВИДЯ ХА-ХА-ХА-ХА И ЗНАМ ЧЕ Е МАТЕРИАЛСКИ КОМЕНТАР
  • 15 Колега

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Обективно":

    Обективни колега, "практикуващ тайдзицюан в България",
    понеже се опитваш да дадеш вид на много начетен - наясно ли си с един наистина неоспорим факт?
    А именно, че 3-ма от т. нар. 4 тигъра са учили всички от Чън Сяоуан.
    Чън стил е един, прякото семейно дърво е ясно и колкото повече се отклоняваш от него, толкова си по-далеч.
    Може би преди да даваш експертни мнения кое, как и къде се практикува сериозно - да се запознаеш малко по-изотвътре с нещата.
    Че иначе стоиш като махленска клюкарка.

    Коментиран от #17

  • 16 Готиния

    0 0 Отговор
    Много яко писание, много ме накефи. Место само да тролите да се бяхте зачели.
  • 17 Обективно

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Колега":

    Мисля, че не коментирам кой от кого е учил измежду четирите диаманта на Чън Дзя Гоу (陈家沟四大金刚). Същевременно "махленска клюкарка" някак не пасва на добрият текст по-горе.
    Затова и спирам с коментарите!
  • 18 стоян георгиев

    0 7 Отговор
    като почнат да се превъзнасят с тия изкуства.тва е китаиска гимнастика и не става за бои.по-добре да не я знаеш ако трябва да се биеш.един борец ,джудист или боксьор без да е изкуствувед ще му разтегне главата на тоя като акордеон.иначе е приятно.правиш си аеробика и разтягане и деиства много здравословно,но нека тия дето го практикуват да не се пробват в кютека ,щото много сериозно ще ги боли главата.преди време някои от тия последователи на брус ли се пробваха в смесените единоборства и беше голям смях,особено след като идваха в съзнание.
  • 19 MMA Forever

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Майстор Чън Сяоуан":

    Ти сериозно ли ми говориш за оня палячо Петър, дето се показва по пижама из нета? На световния ти шампион и един шамар ще му е много. Не загрозявайте статията с глупостите си, много смислени неща са казани в нея, нищо, че не съм фен на тай чи.
  • 20 Ловец от юга

    4 2 Отговор
    Статията е просто реклама. Този "мастор" си е купил дипломата. Чънсяован и асоциацийката просто са назначени от ККП за разпространение на китайската култура. В трактатите за бойни изкуства тайчи се споменава за пръв рът през 19век. Нито е толкова древно нито е толкова здравословно. Особено ако се тренира по начина, по който го преподава този на горната снимка. Сомов е един шарллатанин, който просто прави бизнес.
    В България има двама майстори ЯнЗибелсдорф /който се ожени за българка от Съединение/ и още един от София, който е може би най-високата топка в европа. Всичко останало е китайски пижами и зелен чай...

    Коментиран от #28

  • 21 Цветан Георгиев

    2 2 Отговор
    Не е истина колко помия могат да излеят хората само защото нямат интелектуалния капацитет да оценят нещо стойностно. Бих искал да споделя и моето мнение, защото за разлика от тях, съм бил в залата и съм тренирал при майстор Сомов. Имах и шанса да видя и Грандмайстор Чън Сяоуан на живо. Мога да кажа от личен опит, че нищо друго не ми е повлиявало толкова добре както тай чи-то. И тези хора преподават по такъв начин, че всеки човек да може да се научи как да го прави и да се чувства добре. Много се радвам, че имах късмета да попадна в школата на майстор Сомов и считам, че тя е най-добрата.

    Коментиран от #25

  • 22 До Цветан

    3 3 Отговор
    Абе момче младо...що си мислиш, че не познаваме методите на Сомов. Всичките в таз сектичка са били освободени от физическо...
    Едно време на дъновистката поляна се събираха едни младежи...ходи при тях и ги помоли да ти.покажат това онова...ще останеш силно изненадан..колко глупости си научил при "великият гуру"..
  • 23 Цветан Георгиев

    1 3 Отговор
    Аман от анонимни. Всеки от всичко разбира, всеки всичко е виждал без изобщо да познава това, за което говори. Характерна черта за българските географски ширини. Благодарен съм за това, което съм научил от майстора и върху себе си усещам колко добре се чувствам заради тренировките. А ти си тренирай на поляната...
  • 24 До Цветан

    4 1 Отговор
    Ама ти и от две ракии може да се почувстваш добре...и пак да им викаш тайчи...
    случаят ти е същия...
    и стига толкова благодарности на гуруто от сектата, че става досадно...няма да ти помогне...
    Тайчи има смисъл само ако се тренира в неговата цялост...да те наместват ръцете и щраката цял живот, не е тайчи, а начин гуруто да си докарва приходи...
    Помисли си върху това..
  • 25 Киро Факира

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Цветан Георгиев":

    Браво !!! И на какво успя да се научиш в школата по пенсионерска гимнастика на майстор Сомов? Предполагам че вече си натрупал толкова ци в дантиен центъра си,че ако по късна доба те срещнат две гладни циганета и ти кажат да им дадеш портфейла си ще застанеш в джан джуан и ще им забиеш по 1-2 килограма ци в наглите цигански мутри и ...те ще си тръгнат посрамени.Или пък по примера на учителя си, си напреднал до толкова с имунитета,че сега в момента изобщо не ти пука нито от вируси нито от корони - размазваш ги още във въздуха само с балансираното си дишане. По моето скромно мнение не само Сомов е измислен майстор...в България или по-точно в София истински майстори които да те научат на чън стил в тай дзи цюан май няма или ако има те просто не се натискат да преподават. Има палячовци които се правят на майстори за да си докарват по някоя кинта към семейния бюджет и да избиват комплексите си. Така че не стреляйте по българските тай чи маСтори ... те толкова си могат.
    А можеш ли да ми кажеш дали Ян Зилберсторф има намерение да преподава в България...къде и кога.Ще бъда благодарен на всеки който знае нещо по въпроса и го сподели.
  • 26 ХиХиХи

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хуо Юандзя":

    Да, в царството на слепците едноокия е Цар:))) По повод думите ти,че Сомов е най-добрия тай чи майстор у нас...
    А според теб приятелю, дали ако Ян Зилберсторф направи школа в България тази школа ще бъде приета в асоциацията на Чън сяоуан?
    А ако я приемат /все пак Ян преди Сомов е вътрешен ученик на Чън сяоуан и би трябвало да я приемат/ кой ще оглави асоциацията в България Ян или Сомов?
  • 27 До Хихи

    3 0 Отговор
    Зибелсдорф не може да направи школа, защото по договора с китайските другари, тук франчайзерът е Сомов. Той е наясно, че Ян отнори ли школо Сомов ще приключи...е може би ще преподава на такива на разни смешняци като Цветан Георгиев...да се чувства добре...малемале....тоз бот Цветан, колко и зле
  • 28 Киро Факира

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ловец от юга":

    Бате, за Ян е ясно че е майстор при който със сигурност е добре да се учи тай-чи,но той едва ли в близко време ще дойде в София... Моля те напиши кой е другия, софийския майстор който визираш и къде преподава!