Last news in Fakti

8 Юни, 2019 23:00 2 373 23

Готвят възстановка на концентрационния лагер в Белене

  • персин-
  • белене-
  • мемориал

Проектът за мемориален комплекс на остров Персин е готов

Готвят възстановка на концентрационния лагер в Белене - 1

Идейният проект за мемориален комплекс на остров Персин край Белене е готов, съобщиха от Община Белене и фондация "Остров Белене".

Той предвижда възстановка на концентрационния лагер в Белене във вида му от 50-те години на миналия век. Комплексът ще бъде създаден в памет на жертвите на тоталитарния режим. Фондация "Остров Белене" издаде брошура, която на 48 страници подробно разказва с текст и снимки за проекта и съпътстващите културно-исторически обекти в Белене, обявена и банкова сметка за дарителите.
В момента на остров Персин е подредена постоянна изложба в памет на невинните жертви в бившия лагер. Тя е създадена от културен център "Евгений Босилков - Белене" по идея на отец Паоло Кортези, а броят на посетителите ѝ расте с всяка изминала година.

В изоставена сграда на бившия лагер и около нея са показани фототабла с документални разкази за бита на хората, които са били затворени там, подробности за създаването на това място за репресии и за първите въдворени в него, за храната и за гладуването на хората в лагера до неговото закриване. Таблата показват карцера, разказват за побоищата, за отделни обекти, за репресирани свещеници и български турци. На фотос се виждат останки от "първия период" от съществуването на лагера.
На мястото са поставени паметни плочи от бял мрамор. Всяка година на остров Персин Община Белене е организатор и домакин на национално поклонение в памет на жертвите на тоталитарния режим у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антисоросоид

    43 15 Отговор
    Не възтсновка а пълно въстановяване и фукнциониране . Цялата седерасосоросогендарскаизмет там

    Коментиран от #21

  • 2 Студент

    8 13 Отговор
    Нека носталгията по нафталина започне СЕГА

    Коментиран от #8, #22

  • 3 Бесен Язовец

    31 18 Отговор
    Концетрационен лагер???!!! На не забравят само че затвра на острова е от преди 9.9.1944г.и да добавят имената на комунистите убити там!
  • 4 Ханко брат

    26 2 Отговор
    Целия парламент и всички хора от всички бивши правителства да демонстрират схемите вътре
  • 5 Краси

    25 6 Отговор
    И да не забравят да изпратят там Б. Б и Ц. Ц да си сменят ролите като затворник и надзирател през седмица... Само прасето, кой ще го играе? Трябва да се тегли чоп между Цецка Ц. и Александър Й.

    Коментиран от #9

  • 6 Морфей

    31 8 Отговор
    И изведнъж всички шпиони, рецидивисти,, дисиденти" от Белене и Ловеч станаха мъченици на демокрацията!
  • 7 Бесен Язовец

    9 6 Отговор
    Да не завравят и Жоро Павето да добавят като име на мемориала! И той е убит преди 10ти Ноември.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Горд Националист

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Краси":

    Да не забравим и Сранишев и Курнилия или Поган и Мустан. еххххх Белене Белене колко пътища има за строене с по помоща на 240 България ще е цъфтяща градина.
  • 10 А дано

    14 7 Отговор
    Ама на дали! Обаче друго си е да ревем кво праввли комунистите в Белене, без да споменаваме че си съществува още отбпреди това и са се вършели същите неща там.
  • 11 Софиянец

    7 7 Отговор
    Лагерът е създаден 49-а година, преди това не е съществувал, имало е други.
  • 12 Альоша Гърневски

    10 9 Отговор
    В кой лагер по света обстановката е 5 звезден хотел? Гуантанамо? Бухенвалд, Требленика? Такива са били времената. Всеки си е заслужил съдбата.
  • 13 Йозеф

    12 8 Отговор
    Престъпленията на комунизма трябва да се помнят!
    Особено преди избори!
  • 14 месара

    10 2 Отговор
    аааааааааа, не така, не така! знаете ли колко хора ше обидите, даже цяла партия!
  • 15 Историята

    6 3 Отговор
    И кому е нужно това ?
  • 16 Дядо Вангел

    10 11 Отговор
    Комуниста никога няма да признае вината си или да се покае. Когато всички комунисти се преселите в отвъдното, тогава ще се оправи България, а Белене ще се остане спомен мемориал за жертвите на най-кръвожадния режим в историята на света.
  • 17 Main Fürher

    7 6 Отговор
    Всички либерални и комунистически партии трябва да бъдат ликвидирани,а България трябва да си има фюрер,който да изведе България там,където беше преди 1944,а дори и още по-нагоре където беше по времето на Стара Велика България!!!IYI
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мдааа

    11 1 Отговор
    Абе вие кажете че ще се отваря отново пък ще видим с какви ще се напълни. Целиат ни народ видя какво представляват борците за демокрация. Продажни мекерета на своя народ изпълняващи всички нареждания на Сорос. От продажник нагоре .
  • 20 Бачо Киро

    5 3 Отговор
    Направо го отваряйте наново след ремонт, в парламента и по кметствата е пълно с кандидат-живущи за Белене. Иначе тук идиотите нека си вият, предполагам са били с години в Гуантанамо примерно, който хич и не е затварян, и там сигурно е било по-добре.... Абе идиоти прости, що не си извадите главите от задниците? По онези времена навсякъде са гонели вещици, навсякъде е имало такива места. Отделно що сте толкова тъпи, че се връзвате, как боклуците вътре всички били невинни и все вицове били разказвали и имали дълги коси... Що за идиот трябва да си, да се вържеш на такава тъпотия.... Що вицове съм разказал, що щуротии.... Е, отнасял съм по някой шамар, ама в Белене никой не ме е пращал... То и днес ако ги питаш, всички в затвора са невинни.... Може ли да сте верно такива овце... Дори след 30 години "времето е наше", "кой не скача е червен" и подобни глупости... Яхнаха ви бандитите отвсякъде, а още вярвате в глупостите им...

    Коментиран от #23

  • 21 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Антисоросоид":

    Само някой малоумен ,неизтрезнял русофил може да иска това. !! Ясно показвате колко ниско и колко сте низши като същества мкомунистите !!!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 5454

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    Браво, това е най точния коментар.