11 Юни, 2019 12:05 1 262 3

Продават кичур от косата на Бетовен

  • бетовен-
  • коса-
  • кичур-
  • търг-
  • композитор

Интересът към кичура на прочутия композитор е голям

Продават кичур от косата на Бетовен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската аукционна къща „Сотбис“ предлага за продан „солиден“ кичур от косата на Лудвиг ван Бетовен, който именитият композитор лично отрязва и дава на свой приятел пианист през 1826 г., съобщи БНР.

Организаторите на аукциона в Лондон очакват за кичура да бъдат платени 15 000 лири (19 000 долара). Според Саймън Магуайър от „Сотбис“ интересът към лота, чиято автентичност е потвърдена, е голям и е възможно той да бъде продаден за по-висока от очакваната сума.

Магуайър припомня и любопитната история на кичура. Експертът разказва, че когато австрийският пианист Антон Халм поисква кичур, който да даде на жена си за спомен от Бетовен, прислужницата на композитора по погрешка изпраща косми от коза. Разбирайки за случилото се, вбесеният Бетовен лично отрязва „солиден“ кичур от косата си и го подарява на своя приятел, уверявайки го, че е автентичен.

Халм по-късно дава кичура на своя ученик Юлиус Епщайн. От „Сотбис“ преди са предлагали малък кичур от косата на Бетовен, отрязан на смъртното му ложе през 1827 г., както и кичури от косите на композиторите Фредерик Шопен и Волфганг Амадеус Моцарт. „Освен че има интересна история, този кичур е „изобилен“, казва Саймън Магуайър, отбелязвайки, че повечето „кичури“, предлагани на търг, всъщност представляват само няколко косъма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветан Цветанов машината

    2 1 Отговор
    Продават на бетон настолен косми от корема едно педерастче беше Аз съм Цветан Цветанов искам да говориш ударен цялата община dreme накура
  • 2 Бай Курти

    0 0 Отговор
    Е па я продавам косми от моя член (да го кажа по културно му)............малко са побелели.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Курти":

    казват се восми