25 Юли, 2016 12:43 1 536 7

Десетки на протест: Искат оставката на Москов

  • десетки-
  • протест-
  • оставката-
  • москов

Хората са против въвеждането на пръстовия отпечатък

Десетки на протест: Искат оставката на Москов - 1
Снимка: БТА

Десетки се събраха на протест пред Министерството на здравеопазването (МЗ) с искане за оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Хората са против въвеждането на пръстовия отпечатък. Събитието беше организирано чрез Фейсбук. Протестът започна в 12 часа с български революционни песни и развети трибагреници. Хората носят плакати "Незабавна оставка на Петър Москов" и "Задължения на всеки гражданин е да оспорва властта".

Организаторите на протеста са отправили петиция до всички власти в страната. Според тях опитът за въвеждане на системата за използване на пръстов индентификатор в болници, а след това и в аптеки, ще ограничи достъпа на болни, неподвижни пациенти до здравни грижи и до лекарства, както и че се отнема правото на хората на неприкосновеност.

Срещу въвеждането на т.нар. "пръстов идентификатор" вече се обяви Българският лекарски съюз. Според неговия председател д-р Венцислав Грозев това няма да има дисциплиниращ ефект в болниците и е обидно за лекарите. „Кой е този български лекар, който ще изхвърли пациента си, ако пациентът не е съгласен да въведе своя пръстов идентификатор? То, дори и да бъде лекуван, няма да бъде за последно в болницата… Що за логика е това?“, попита той по БНР.

Грозев определи въвеждането на пръстовия отпечатък като нещо излишно:

„Едни няколко милиона, по наши данни – между 5 и 8, ще отидат от здравноосигурителните плащания и ако след година и половина влезе и електронният чип върху личните ни карти, същите тези устройства, които са в момента на разположение в петте пилотни болници, ще отидат с всички останали в кошчето за боклук.“

Д-р Славчо Близнаков, който е директор на столичната болница "Св. Анна", едно от петте лечебни заведения, в които системата се въвежда пилотно, защити необходимостта от "пръстовия идентификатор":

„Практически това е същата методика на Касата, но на едно малко по-високо технологично ниво, което улеснява и пациентите, и медицинските служители. Нещата стават много по-лесно и много по-бързо.“

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е категоричен, че системата е в интерес на пациентите:

„Пациентът за първи път става контрольор на това, което се случва в НЗОК. Аз съм убеден, че това е в полза на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Не е в полза на онези, които мошеничестват.“

Протестиращите негодуват и срещу дарените преди време педиатрични ваксини от Турция, както и срещу основния и допълнителен здравен пакет, които също са дадени на Конституционния съд. Протестът е насочен и срещу цялата реформа на МЗ - като промените в проекта на националната и областните здравни карти, които също бяха атакувани във ВАС. Хората са недоволни и от работата на Фонда за лечение на деца и срещу това, че децата с увреждания у нас нямат европейски здравни права.

Факти.бг припомня, че миналата седмица Здравната каса обяви, че системата ще се тества първо в пет болници в страната, от тази седмица – в още 20, а на 1-ви октомври вече ще е задължителна за всички лечебни заведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван грозни

    2 0 Отговор
    Протестират тези които няма да могат да крадат.Познай те кои са?
  • 2 Msux

    2 0 Отговор
    Аз защо не протестирам, протестират тия дето им спират кранчето и сега ще трябва да си изкарват парите честно!
  • 3 отк

    0 1 Отговор
    Нека първо публично да се види фирмата снабдила болниците с тия дивотии на кого е, с какви пари и е платено и защо....пък тогава да започнем първо с регистрацияте на депутатите....И незабавно да се национализират всички частни болнички, кабинетчета, поликлинички и т.н. Както е например в Исландия и ще видите тогава как ще имаме едно от най-добрите здравеопазвания в света...
  • 4 Косматия

    2 0 Отговор
    Мурзилките пак атакуват.

    Муахахахахахахахахахахахахахахахахаха!!!
  • 5 Петър Петров

    0 0 Отговор
    Абе аз на пребоядисани комунисти, без значение от коя партия, не давам пръстови отпечатъци. Не стига, че грабат всички ни докато се правят, че управляват от наше име, ами и ще им предоставям биометрични данни. вървете в затвора или на бесилото, бездарни посткомуноидни б....ци!
  • 6 пациент

    0 0 Отговор
    това шантавото още ли е министър?тоа ще умори пациентите с тъпотията си!пръстов отпечатък в болницата и в аптеката,къде го има в ЕС това чудо?тоа требва да го изгониме с камъни
  • 7 Ник

    0 0 Отговор
    Единственото което виждам е пробутването на една електронна система, която всеки субект в здравната система ще трябва да заплати. Намирам за крайно неудачно харченето на пари в придобивка от която ползата е "0".
    Пръстови отпечатъци .....
    Крайно време е да спрем да допускаме за отговорни лица да се поставят дилетанти. 26 години наблюдаваме недодялани индивиди, издигнати по партийна линия - без никакъв опит да застават на най- отговорните постове в системата наречена България
    Моля Ви хайде да спрем най- накрая с глупостите
    Влезте в автобиографиите на всички настоящи министри и ще видите, че тези хора не само нямат подходящото образование за поста, но и нямат опит в управлението на хора. Повечето никога не са излизали от държавните институции и хабер нямат как се вади хляба
    Бъчварова - Социолог/ Ръководи МВР
    Лукарски- Юрист/ министър на икономиката
    Петкова - Счетоводител/ министър на Енергетиката
    Кунева- Юрист/ Министър на образованието
    Ненчев- Юрист/ Военен Министър
    Да не ги изброявам всичките, но нещо да Ви прави впечатление?
    Няма един който да имам опит в сферата на министерството което управлява ...