27 Юли, 2016 07:45 6 694 0

Вредни храни, които всъщност са полезни

  • вредни храни-
  • списък-
  • полезност-
  • кавано
Вредни храни, които всъщност са полезни - 1
Снимка: shutterstock.com

Диетологът Луис Кавано публикува дълъг списък от „вредни“ храни, които всъщност са по-полезни, отколкото си мислим. Най-впечатляващите продукти в нея са желатинът, патешката мас, та дори и свинската.

За много хора здравословното хранене означава нискокалорично, което пък означава нискомазнинно. Въпреки това патешката мас е с високо съдържание на безценните мононаситени мастни киселини. Разтопете мазнината и я добавете към печените си картофи.

Същото се отнася за свинската мас и сланина. Може да се ползва в редица ястия – в сладкиши, като алтернатива на зехтина, пържене на зеленчуци. Тя е изключително богата на витамин D, от чиято липса масово страдат модерните хора. Богат е и на добър холестерол.

Желатинът пък е богат на аминокиселини, глицин и пролин, колаген. Това означава по-хубава кожа, коса и нокти. И по-бавно стареене. Желатинът също така подобрява храносмилането, раните зарастват по-бързо.

Други „лоши“ храни, които всъщност са полезни, са картофите, фъстъченото масло и шоколадът. Картофите са богати на калий, също толкова, колкото и бананите.

Шоколадът също е богат на антиоксиданти, магнезий, витамини, протеини и фибри. Черният, разбира се. Какаото в него регулира кръвното налягане, подпомага кръвообращението, подобрява храносмилането.

Ползите от фъстъченото масло са подобни на тези от маста. Богато е на мононаситени мастни киселини, антиоксиданти, но има и протеини. Избирайте сурово фъстъчено масло, ако го купувате, ако не – може и сами да си го приготвите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА