4 Август, 2016 20:32 1 254 1

Лекари протестират срещу нови правила за обучение на медиците в Спешна помощ

  • лекари-
  • протестират-
  • правила-
  • обучение-
  • спешна помощ

Министерството на здравеопазването планира това да става само в централата в София

Лекари протестират срещу нови правила за обучение на медиците в Спешна помощ - 1

Всички екипи на Спешна помощ от страната да се обучават в Центъра са спешна помощ в София, предвиждат промени, подготвяни от Министерството на здравеопазването, съобщи bTV.

Лекарите са недоволни, защото смятат, че по този начин ще бъдат лишени от адекватна продължаваща квалификация.

По действащия Закон за здравето обучението на медиците от Спешна помощ трябва да се провежда в университетски болници. От националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ в България са категорични, че промяната ще ги лиши от адекватно обучение. 

Доктор Ангел Миков е в системата на спешната помощ вече 20 години. Работил е в Пловдив и в малки населени места. Казва, че има огромна разлика между спешната помощ в големите градове и в селата.

„Сега манипулации, теоретични и практически умения могат да се придобият навсякъде и на регионално ниво. Ако въпросът е да се усвоят едни пари, това е друга работа. Лично аз не съм на мнение, при цялото ми уважение, че колегите от София могат да научат на нещо повече колегите от провинцията", коментира д-р Миков.

Според концепцията за развитието на спешна помощ от 2014 г. до края на миналата година трябваше да се създаде Национален център за продължаващо обучение на работещите в системата, финансирани от здравното министерство - с тренажорни зали за практически обучение и оценка на знанията. 8 месеца след крайния срок нещата изглеждат по друг начин.

Последното голямо обучение на екипите на спешните центрове е правено в „Пирогов”.

„Има катедра по Спешна медицина, която е базирана в ИСУЛ и „Пирогов”, има в нея хабилитирани лица, които провеждат обучението на спешните медици. „Пирогов” има достатъчно голям опит. Центърът за спешна помощ в София според мен няма абсолютно никакъв капацитет да извърши това продължаващо обучение”, смята д-р д-р Стоян Сопотенски, зам.-директор на болница "Пирогов".

От здравното министерство обясниха, че все пак Национален център за обучение и квалификация на работещите в спешната медицинска помощ ще бъде създаден, но до края на 2019 г. За него са нужни 7 млн. лв., които ще дойдат по европейска програма. Оттам потвърдиха, че на софийската Спешна помощ се делегират новите функции за вътрешно обучение.

Спешните медици ще сигнализират Европейската асоциация по спешна медицина, че се планира да бъдат лишени от правото на адекватно обучение в академични структури, а ако промяната влезе в сила, ще я атакуват пред Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Миков, като знаеш как е системата, защо продължават да дават на сестри по 250лв, а фиша да им е за 400лв? Не стига, че 400 са толкова малко, а и им ги режат, за да кредитират болницата незнайно докога. Перото на заплатите е мизерно сравнено с много други пера на болницата, ала управителите продължават да се подиграват на персонала. Срамна им е тяхната работа, щом продавач на зеленчук без образование, неук общ работник и др. взимат повече от лекар, учил и специализирал поне 6 години.