9 Август, 2016 00:30 1 368 1

Повечето килограми водят до застаряване на мозъка

  • мозък-
  • килограми-
  • застаряване

Наднорменото тегло може да доведат до ускорено стареене на мозъка, гласи изследване на учени от Кеймбриджкия университет, пише Technews.bg.

Учените са изследвали състоянието на нервната система на стройни хора и такива с наднормено тегло, за да установят, че мозъчната тъкан на дебелите изглежда средно с 10 години по-стара, отколкото на слабите.

„С остаряването, нашият мозък постепенно намалява като обем, но не я ясно защо при затлъстелите хора процесът на редукция на бялото вещество протича по-бързо. Можем само да гадаем дали затлъстяването причинява тези промени или затлъстяването е следствие от промените в мозъка”, коментира резултатите Лиза Ронан от Кеймбриджкия университ, Великобритания.

Ронан и нейните колеги са открили този необичаен феномен, изучавайки снимки на мозъка на над 500 жители на Кеймбридж на възраст от 20 до 87 години. За целта те са използвали магнито-резонансен томограф в една от болниците на града.

Учените искали да разберат как хранителните навици, състоянието на метаболизма и други фактори, свързвани със затлъстяването и диабета, влияят на скоростта на остаряване на мозъка и на предразположението на неговите клетки към смърт. Използвайки данните от томографа, учените изчислили и сравнили обема на бялото вещество, дебелината на кората на мозъка и неговата площ при дебели и слаби хора.

Анализът показва, че действително съществуват различия в структурата на мозъка, които се проявяват особено забележимо след 40-годишна възраст. След тази възрастова граница мозъкът на затлъстелите хора започва бързо да остарява и да намалява като обем и към 50-те години обемът и структурата му заприличват на мозъка на 60-годишните хора с нормално тегло.

Процесът на ускорено стареене обхваща основно бялото вещество на мозъка и почти не засяга кората, чиято площ и дебелина остават еднакви както при затлъстелите, така и при слабите възрастни хора. Това означава, че когнитивните способности и IQ-то на дебелите и слабите възрастни хора са еднакви.

Учените все още не знаят причината за този феномен на ускорено остаряване на мозъка при дебелите хора. По думите на Лиза Ронан, при стремителното застаряване и затлъстяване на хората, защитата на мозъка от похабяване може да стане една от главните задачи на медицината в следващите десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелс

    0 0 Отговор
    Е тогава защо и слабите мрат като мухи?