11 Август, 2016 11:07 1 086 0

Стартира безплатен скрининг за хепатит С

  • скрининг-
  • хепатит с-
  • болница
Стартира безплатен скрининг за хепатит С - 1

УМБАЛ „Пълмед“ стартира безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит С. Тя ще се извърши от 15-ти август до 15-ти септември без предварително записване в Лабораторията по клинична микробиология, намираща се в ДКЦ „Пълмед“.

Изследванията за наличието на вируса ще се осъществят посредством скринингови бързи тестове, за направата на които е необходима капка кръв от пръста. Приемът на храна или течности не влияят на резултата, който е готов за 15 минути. При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция.

"Ако тест лентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С е необходимо задължително да се обърнете към специалист гастроентеролог, който да Ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса – HCV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение.

В наши дни разполагаме с медикаменти-директно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път– чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании", коментира д-р Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ "Пълмед".

За повече информация: 032 607349;032 607308;032 607300. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА