Обикновено се смята, че храната, която е била подложена на прекомерното въздействие на силна температура, може да причини рак. Това е вследствие от една молекула, която се формира по време на готвенето на силен огън, позната като акриламид. Тя е известна със своето токсично и канцерогенно действие.
Преди около 20 години, когато работници строели тунел в Швеция, кравите, намиращи се в непосредствена близост, започнали да проявяват странни симптоми и някои от тях дори достигали своята смърт. След разследването се установило, че водата за пиене е замърсена с акриламид.
Работниците използвали полимерът полиакриламид като уплътнител между пукнатините.
След направени тестове се разбрало, че в кръвта им също се наблюдават високи нива на акриламид.
Редица проучвания доказват, че акриламид се формира там, където храната е нагрявана на над 120 градуса по Целзий – пържена, изгорена, препечена. Именно затова трябва да се следва златното правило –да се готви, докато ястието придобие жълт цвят, а не кафяв или чернен. Така се ограничава образуването на акриламид.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Роман Ценов
14:17 14.08.2016