17 Август, 2016 11:46 1 436 0

Откриват нов Научноизследователски институт в Медицинския университет в Плевен

  • медицинския университет-
  • научноизследователски-
  • институт
Откриват нов Научноизследователски институт в Медицинския университет в Плевен - 1
Медицинския университет в Плевен

Министерският съвет даде съгласието си в структурата на Медицинския университет в Плевен да бъде открит Научноизследователски институт. Предложението е на Академичния съвет на висшето училище, съобщават от правителствената информационна служба.

Институтът е изследователско звено, в което ще се концентрират съвременна апаратура и оборудване, финансови средства и научен потенциал. Предвижда се в структурата му да бъдат включени научните сектори „Медицина“, „Фармация“, „Обществено здраве“, „Здравни грижи“ и „Диагностични и социални дейности“, секторите „Докторанти“ и „Студентско научно творчество“, Библиотека, Издателски център и научно списание.

Интердисциплинарни групи от изследователи на университета и други научни организации ще бъдат формирани в сфери като роботизирана инвазивна хирургия, теле- и 3D медицина, онкогенетика, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, редки болести и репродуктивна патология и др. Това ще даде възможност за провеждане на мултидисциплинарни изследвания и развойна дейност, насочени към развитието на медицината, подобряването на човешкото здраве и качеството на живот.

Изграждането и осъвременяването на дейността на Научноизследователския институт ще се финансират със средства от бюджета на МУ - Плевен, от собствени приходи, от Специалния фонд за провеждане на иновативни изследвания в университета, от Фонда за подпомагане на изследователската дейност на докторанти, постъпления от национални и международни програми за финансиране на научни проекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА