Last news in Fakti

20 Август, 2016 04:16 1 578 1

4 съвета как да останете мотивирани във веган диетата

  • веган-
  • диета-
  • веган диета-
  • съвети-
  • мотивация-
  • хранене-
  • хранителен режим

Това е избор, който всеки сам прави, така че не го приемайте като наказание

4 съвета как да останете мотивирани във веган диетата - 1

Решението да станете веган е най-лесната част, но когато стане дума за действия, промяната в начина ви на хранене може да се превърне в изключително предизвикателство.

Това е така, защото на повечето страни и региони по света, храната представлява важна част от местната култура. В много страни семействата се събират на празници и тържества, за да споделят емоции, но и храна. Празничните вечери и обяди никога не отсъстват от една семейна сбирка. Ако се храните различно от околните, това може да предизвика дискомфорт както у вас, така и у околните.

Както при всяка друга промяна в начина ни на живот, веганството също се базира на навици и последователност. Дори и да звучи трудно, процесът би могъл да се улесни, стига да имате правилните причини и ресурси, чрез които да останете мотивирани.

Ако сте решени да направите тази промяна в живота си, не се предавайте при първото изкушение. За да ви улесним, предлагаме 4 лесни начина, които могат да ви помогнат да останете мотивирани в решението си да избягвате животинските храни.

4 съвета как да останете мотивирани във веган диетата

1. Бъдете информирани

Вместо да се опитат да ви обезкуражат и демотивират, повечето хора около вас ще искат да знаят защо сте решили да изхвърлите всички животински продукти от менюто си. Страхотно е да разполагате с достатъчно информация, която да споделите с другите. Информирайки околните за ползите и предимствата от веганството, вие също така ще затвърдите за себе си как и защо сте взели това решение.

2. Разберете разликата между "може" и "искам"

Това е основното. Знаеш, че не ядеш животински продукти и месо не защото не можеш, а защото не искаш. Това е избор, който всеки прави сам за себе си, а не наказание. Ето защо начинът, по който го изразявате има огромно въздействие върху начина ви на мислене. Много по-силно звучи фразата: "Аз не ям бекон", пред фразата: "Аз не мога да ям бекон", като второто звучи като отрицателно ограничение, а не нещо, което съзнателно сте избрали да не правите.

4 съвета как да останете мотивирани във веган диетата

3. Почистете си кухнята

Освен ако не притежавате изключителен самоконтрол, от изключителна важност е да разчистите кухнята си от храна, която не присъства във веганската диета. Ако знаете, че в шкафа и в хладилника има храни, които са в разрез с новата ви диета, мотивацията ви да се придържате към нея може рязко да се изпари и да се изкушите. По-трудно става ако живеете с хора, които не са вегани, защото няма как да изхвърлите храната им. Но пък можете да разделите вашите продукти от техните и така винаги да знаете какво да изберете и от коя страна на шкафа се намира. След като прекарате известно време на зеленчуци, тази дилема няма да ви притеснява повече.

4. Останете вдъхновени

И така, и тук както при диетите за отслабване, е нужно вдъхновение. Обградете се с хора, които ви мотивират. Ако не познавате други вегани, потърсете нови рецепти, блогове и видеоклипове в YouTube, или започнете да следите в социалните медии хора, които са избрали веганството като начин на живот. По този начин всеки път, когато влезете в Instagram или Facebook ще виждате снимки на вегански храни или цитати, които могат веднага да ви вдъхновят.

Мотивацията може да бъде различна за всеки, така че може би е важно да разберете защо е важно за вас и защо искате да направите тази промяна.

4 съвета как да останете мотивирани във веган диетата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.