22 Август, 2016 13:25 1 312 0

Лекарствената борса ще реши проблема с липсващите медикаменти

  • лекарствената борса-
  • проблема-
  • липсващите медикаменти

От 2014 до сега е спряна доставката на 300 медикамента – в голяма част лекарства за лечение на нервната система и за онкоболните. През 2014 са изтеглени 97 лекарства по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), 127 са изтеглени през 2015 г., а до юни 2016 г. изтеглените медикаменти са 73.

Това посочи депутатът д-р Султанка Петрова, коментирайки проблема с изчезващите от българския пазар лекарства.

Като проблем народният представител посочи, че личните лекари не са уведомени, че тези лекарствени продукти за изтеглени от пазара.

Снабдяване от съседни нам страни стана практика. Министерството на здравеопазването трябва светкавично да намери решение на проблема, което да е максимално близко до европейските практики, посочи Петрова.

Към 26 юли след проверка на ИАЛ е установено, че няма друг разрешен лекарствен продукт с активно вещество „Дакарбазин“ – лекарство за онкоболни, съпътстващо химиотерапия. Тя е отправила и питане към здравния министър по конкретния казус.

От думите на Султанка Петрова стана ясно, че може да се приложи чл. 9 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който засяга условията и реда на лечение с неразрешение в България лекарства.

Тя констатира, че законовото положение в тази връзка е изчистено, но не се прилага. Вина за това според нея има и министерството на здравеопазването, защото не прилага добре законите, а липсва прозрачност и дългосрочни цели за работата му.

Време е българската държава да осигури лечение на гражданите, максимално близко до европейските стандартни. Затова е необходима цялостна концепция за по-добро лечение, категорична е д-р Петрова.

Тя обясни, че недостигът на лекарства се получава след изтегляне на фирми, изтичане на патенти, и редица други обективни и субективни ситуации. Заради липса на лекарства много хора са принудени да прекъсват лечението си и търсят алтернативни начини.

Петрова е категорична, че контролната дейност на всички нива, не само във фармацевтичния пазар, но и на ниво лични лекари и болнично здравеопазване, е под всякаква критика. По думите ѝ ръководството на НЗОК трябва да разбере най-после, че за да се спрат финансовите течове, контролът трябва да е безкомпромисен.

Решение на проблема Султанка Петрова вижда след като се въведе и започне да работи т.нар. лекарствена борса. Тя изрази надежда това да се случи много по-рано и държавата да се пребори с черния пазар на лекарствените средства.

Лекарствената борса ще доведе и до по-достъпни цени на лекарствата и да не се налага закупуване на нужните медикаменти от чужбина.

Българите трябва да са информирани и за фалшивите лекарствени средства, коментира също така тя.

Държавата трябва да има отговорност и да осигури необходимите медикаменти за болните българи, посочва депутатът.

Д-р Султанка Петрова е народен представител от Патриотичния фронт, член на парламентарната комисия по здравеопазване, председател на Националната женска организация на ВМРО. Работата ѝ в годините назад е свързана с разрешаване на проблемите на възрастните, децата, хората с увреждания, социално слабите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА