Last news in Fakti

3 Септември, 2016 04:15 7 062 0

5 полезни храни и напитки, които ни уморяват

  • здраве-
  • храни-
  • напитки-
  • умора
5 полезни храни и напитки, които ни уморяват - 1
Снимка: shutterstock.com

Чувствате ли се уморени, дори да се храните здравословно и да нямате натоварен ден? Възможно е и то не само заради жегите, а и заради продуктите, които хапвате. Има храни, които съдържат доста полезни вещества, но взимани по неподходящо време и в неподходящи количества, може да затруднят храносмилателната ви система, да объркат нивата на кръвната ви захар и дори да ви докарат сънливост. Внимавайте какво и кога консумирате.

1. Овесени ядки
Чували сте, че е добре да започвате деня си с тях и това е вярно. Те засищат, съдържат полезни въглехидрати и витамини и дават енергия. Това е така обаче, само ако ги консумирате без допълнителни подсладители, като сладко и някакви сиропи. Те добавят извънредно количество захар в тялото, което покачва кръвната ви захар и не след дълго получавате пристъп на глад, след което енергията ви рязко спада и ви става уморено. Хапвайте овесени ядки само с мляко и евентуално с малка лъжичка мед.

2. Ядки
Проблемът с ядките е, че може лесно да преядете с тях. Те съдържат полезни мазнини и витамини, но в по-голямо количество затрудняват храносмилателната система и дори може да покачат хормоните, които отговарят за съня.

3. Нискомаслено плодово кисело мляко
Различните плодови млека съдържат различни съставки. И макар да пише, че съдържат ниска масленост, сладките им съставки като шоколад и някои „плодове“ са с високо съдържание на захар, което логично покачва нивата и на вашата кръвна захар временно... а оттам вече знаете какъв е резултатът.

4. Червено вино
Изследвания показват, че червено вино преди лягане обърква силно съня и може да причини умора и раздразнителност на следващия ден. Макар че чаша-две вино, преди да се мушнете в леглото може да ви помогнат да заспите, напитката намалява цялостната продължителност на съня и нищо чудно да започнете да се въртите неспокойно в леглото часове преди алармата ви да звънне.

5. Кафе
Ако имате проблеми със съня, може би трябва да промените навиците си, свързани с пиене на кафе. Не пийте никакви кофеинови напитки след 15 часа , тъй като според много изследвания между приема на последната кофеинова напитка и съня трябва да има дистанция от поне 6 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА