Last news in Fakti

15 Септември, 2016 00:15 1 607 0

Българките страдат от остеопороза

  • остеопороза-
  • изследване-
  • лекари-
  • здраве

Основната пречка за масовизиране на профилактиката на остеопороза, все още остава фактът, че Здравната каса не покрива стойността на изследванията

Българките страдат от остеопороза - 1

Все повече българки страдат от остеопороза. Това са тревожните данни от последното изследване.

Второто издание на Месеца на костното здраве завърши и статистическите данни вече са обработени. Скринингова кампания на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна трябваше да приключи в края на август, но поради огромния брой записани пациенти, бе взето решение да бъде продължена до 10-ти септември. Така всички желаещи получиха шанс да се изследват.

Българките страдат от остеопороза

През 2015-а година в кампанията взеха участие 313 пациенти от Варна и региона. През настоящата година изследваните са общо 440. От тях повече от половината се изследват за първи път.

Интересът към профилактичните изследвания за остеопороза нараства , което е говори за повишаване на здравна култура в България. Основната пречка за масовизиране на профилактиката на остеопороза, все още остава фактът, че Здравната каса не покрива стойността на изследванията.

Статистическите данни от резултатите на изследваните за периода съвпадат с общата картина на заболеваемостта от остеопороза в страната и света, и за съжаление, са доста тревожни.

Българките страдат от остеопороза

При повече от 2/3 от жените на възраст над 40 години се наблюдава намаляване на костната плътност в някаква степен, а 30 % от тях са с клинично изразено заболяване и се нуждаят от медикаментозно лечение. Между изследваните има и 14 представители на силния пол, като при двама от тях е открита остеопороза. От изследваните над 2000 човека от откриването на Центъра до сега вече има няколко случая на пациенти с остеопороза под 35 годишна възраст, както и дете на 11 г.

Здравословният начин на живот и редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици. Трябва да се отбележи, че е удачно лечението да започне на етап намалена костна плътност – т.н. „остеопения“, като по този начин се съхрани пълноценния начин на живот на пациента. За съжалание Здравната каса реимбурсира, при това частично, стойността на медикаментите, единствено след диагноза „остеопороза“, което всъщност означава стадий на заболяване.

Центърът по остеопороза и остеометрия ще продължи поетият социален ангажимент за мониторинг и информираност на населението от региона, посредством организиране на още кампании, семинари и консултации, насочени към застрашените от коварната болест.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА