Last news in Fakti

18 Септември, 2016 00:45 8 545 0

Кафето предпазва сърцето?

  • кафе-
  • сърце-
  • ползи-
  • здраве
Кафето предпазва сърцето? - 1
Снимка: shutterstock.com

Кафето е едно от онези неща, които винаги са под микроскопа на общественото мнение. Имайки предвид, че то е една от най-търгуваните стоки по света, ние искаме да знаем всичко за него.

Кафявата напитка ни съпътства по черните пътища на събуждането, съпровожда ни през обедната почивка и може успешно да завърши романтичната вечеря. Кафе, кафе – кафе навсякъде!

Много медицински проучвания предупреждават, че консумацията на горещата течност може да доведе до чернодробни проблеми, пожълтяване на зъбите, преждевременно стареене, някои видове рак, сърдечносъдови заболявания и прочее. Но ако наистина имате нужда от гореща чаша кафе рано сутрин, няма сила, която да ви откаже от този навик.

Май няма нищо по-хубаво от това да чуем за някое изследване, което всъщност подкрепя пиенето на горчивата кафява течност. Добри новини за ценителите. Именно такова е последното проучване на Йоркския университет в Торонто, Канада, в което се твърди, че кафето предпазва сърцето.

„Тези, които пият по една или 2 чаши кафе на ден, се отдалечават с 20% от опасността да получат смъртоносен сърдечен инфаркт, спрямо тези, които не пият кафе“, пишат изследователите от Йоркския университет.

Проучването разгледало ежедневните навици на 3 721 британци, оцелели от инфаркт. Изучавайки ежедневния им живот, учените откриват зависимост – тези, които пият кафе, не получават втори инфаркт, докато другите били по-предразположени към „вторични трусове“.

По-задълбочен анализ доказва, че пиенето на една до 2 чаши кафе на ден е сигурна формула за добро сърдечно здраве.
Въпреки това злоупотребата с напитката не е за подценяване. Бъдете сигурни, че преди да погълнете течността от свареното зърно, сте хапнали нещо. Кафето на гладен стомах може да увреди червата ви, а също и да повлияе неблагоприятно на нервната ви система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА