Last news in Fakti

25 Септември, 2016 02:46 1 489 2

Следобедният сън може да ви разболее

  • следобедният сън-
  • разболее-
  • диабет

Следобедният сън е полезен, но само ако не превишава един час. Учени от Токийския университет са установили, че при редовен по-продължителен такъв нараства прогресивно рискът от диабет тип 2.

Според тях 90% от случаите на диабет са именно от тип 2, който се характеризира с невъзможност на организма да регулира нивото на захар в кръвта.

Учените са извършили общо 21 изследвания, включващи над 300 000 участници. Те са стигнали до заключението, че няма статистическа връзка между продължителността на дрямката и риска от напълняване, но с увеличаването на времетраенето на следобедния сън рискът от диабет тип 2 прогресивно се покачва.

"Това проучване не доказва със сигурност, че дрямката през деня предизвиква диабет, а само че има връзка между двете, която трябва да бъде изследвана", подчерта Европейската асоциация за изучаване на диабета.

"Не трябва да пропускаме и вероятността да наблюдаваме инверсия. Може би хората, чието заболяване все още не е диагностицирано, изпитват нуждата да спят повече през деня", коментира изследването Пол Фероу, професор по епидемиология на рака в Кеймбриджкия университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чубака

    0 0 Отговор
    Спим като пор и те така...
  • 2 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Аз като работя от 22:00ч до 10:00ч сутринта, кота да спя ...