26 Септември, 2016 04:31 3 475 0

Чешма с лековита изворна вода в Млечино

  • чешма-
  • лековита-
  • изворна-
  • вода-
  • млечино
Чешма с лековита изворна вода в Млечино - 1
Снимка и текст: Гюнер Шюкри

Край ардинското село Млечино има чешма, чиято вода, може да лекува. Това споделят хората от този край. Повече от 30 години местните пият лековитата вода и вярват, че тя има лечебни свойства. Водата е докарана от планински извор, намиращ се на 600 метра от чешмата. Идва от корените на бели брезови дървета.

Хората от селото вярват, че водата лекува бъбречни проблеми. В Млечино се намира единствената естествена брезова гора в Родопите. Тук пристигат хора чак от Турция, споделят местните. Те разказват как хора от близо и далеч идват, за да си пълнят туби от лековитата изворна вода за близки и познати.

Чешмата е изградена през 1978 година в памет на 20-годишния войник Мюлязим Кязим, починал след нещастен случай през 1977 г. по време на военната си служба в София. Построена е от покойния му баща Кязим Касим.

Надпис на турски език разкрива родителската мъка и кани странника да спомене момчето му: „Човек ще си отиде от този свят. Ще остави само следа. Който пие вода оттук, ще си спомня непременно за мен.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА