Last news in Fakti

30 Септември, 2016 02:59 1 181 0

409 души се прегледали за туберкулоза

  • туберкулоза-
  • прегледи-
  • пловдив

Само шестима са хоспитализирани с активна форма на болестта, а на други петима със скрита туберкулоза е назначена химиопрофилактика

409 души се прегледали за туберкулоза - 1

Общо 409 души е обхванал скринингът за риска от туберкулоза, организиран от УМБАЛ „Свети Георги“ от 12 до 17 септември. Акцията под мотото „Седмица на отворените врати“ бе част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Наред с редовното провеждане на скрининга в Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пулмология на УМБАЛ „Свети Георги“, екип от фтизиатри посети и няколко от „огнищата“ на туберкулоза – пловдивския квартал Столипиново и квартали в градовете Стамболийски и Кричим. Основната задача на фтизиатрите от УМБАЛ „Свети Георги“ при посещенията им там е била да дефинират случаите на латентна туберкулоза, тъй като става дума за безсимптомно състояние при инфектирани лица, при които не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване, уточни началникът на Отделението по фтизиатрия д-р Веселин Давчев.

Консултираните на терен са предварителни са определени като пациенти в риск с помощта на личните лекари и неправителствените организации, които работят с малцинствени и рискови групи. В рамките на кампанията от 12 до 17 септември са консултирани и изследвани и контактните лица за всеки пациент с туберкулоза. Проследен е и статусът на вече диспансеризирани болни.

Общо 201 от всички участници в скрининга са с риск от развиване на туберкулоза. От тях на 116 човека е направена проба на Манту – тест за изследване на туберкулоза. Като резултат от този тест 6 души са хоспитализирани, защото имат активна туберкулоза, а на други 5 с латентна (скрита) туберкулоза е назначена химиопрофилактика с лекарството изонид, разказа д-р Давчев.

Той подчерта, че броят на пациентите с туберкулоза намалява през последните няколко години. Повече от 6 години се организира национален скрининг, като напоследък даже той се провежда 4 пъти в годината. Редовното проследяване на рисковите групи спира разпространението на заболяването от пациентите с активна туберкулоза към тяхното обкръжение. При пациентите със скрита туберкулоза се постига превантивно лечение, което помага да не се развие болестта до активната си форма, смята д-р Давчев.

Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пулмология на УМБАЛ „Свети Георги“ разполага с 40 легла и при необходимост има готовност да поеме лечението на всички засегнати от туберкулоза в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА