9 Октомври, 2016 00:45 20 089 18

Учени разкриват ползите от пушенето

  • учени-
  • ползите-
  • пушенето

Никотинът можел да се използва като потенциално лечебно средство

Учени от САЩ са открили, че съдържащият се в цигарите никотин може да осигури защита на мозъка с напредването на възрастта и потенциално да предпази индивида от развитието на невродегенеративни болести като Паркинсон и Алцхаймер, пише в. "Дейли експрес".

Целта на изследването на специалисти от Тексаския медицински колеж е била да проучат ефектите от никотин в различни дози върху апетита, теглото, тревожността и никотиновите ацетилхолинови рецептори в мозъка. Изследователите са установили в експерименти с мишки, че водещото до пристрастяване вещество в цигарите потиска апетита и вероятно може осигури противосъстаряващи ползи.

Експертите отбелязват, че са необходими по-нататъшни проучвания, за да се потвърди ползата от никотина срещу невродегенеративни заболявания, но не го изключват напълно като потенциално средство в борбата срещу тях.

Учените искат да проучат и дали способността на веществото да потиска апетита и натрупването на тегло обяснява потенциалния му защитен ефект срещу мозъчно стареене. За целите на настоящото изследване специалистите са разделили мишки на три групи. Във водата за пиене на гризачите е бил добавен никотин в ниски, средни и високи дози, съответстващи при пушачите на запалване на цигара от време на време, слабо и умерено тютюнопушене.

Впоследствие при гризачите от групите на ниски и средни дози не са отчетени нива на никотин в кръвта, нито промяна в храненето или телесното тегло. В групата на най-висока доза никотин специалистите обаче са отчели понижен апетит, ограничено натрупване на тегло и повече рецептори в зоната му на активност в мозъка. При въпросните гризачи не са наблюдавани поведенчески странични ефекти като повишена тревожност.

"Искаме да поясним, че резултатите от настоящото изследване не трябва да се разчитат като окуражаващи тютюнопушенето. Каквито и ползи да има от никотина, те не са по-големи от вредата от цигарите. Все пак веществото не трябва напълно да се изключва като потенциално лечебно средство", пишат изследователите в сп. "Journal of Toxicology".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спас

    5 3 Отговор
    Олеее майкооо, олеее.
    Яки глупости
  • 2 Гостът

    5 2 Отговор
    Накрая е забравил да напише "С любезнотро съдействие на Булгар табак".
  • 3 Васичка Атанасова

    3 2 Отговор
    лъжлив живот
  • 4 555

    7 2 Отговор
    Господа, американски "учени" полза от пушенето не знам дали има ,ама от вас абсолютно никаква.Вземете си дипломите ,ако изобщо имате такива,свийте си по една дебела пура от тях и си .......
    Чак пък толкоз тъпи не сме.

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Ганьо

    1 0 Отговор
    Като прочетох статията и направо ми се допуши цигарка.Вече съм спокоен и това било полезно.
  • 6 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "555":

    Ти 100%BG ли си?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Оги Дамянов

    0 0 Отговор
    :)!!!!!!!
  • 9 Димитър Колев

    3 0 Отговор
    Пушенето на цигари си е вредно безспорно, казвам го макар че и аз пуша по 7-8 цигари на ден, самият никотин е възможно да има някви лечебни качества, но не и като го пушиш.
  • 10 не мерси

    1 0 Отговор
    3 лева на ден за цигари
    1000 лева на година за цигари
    40000 лева за 40 години за цигари

    Коментиран от #18

  • 11 АЛА БАЛА

    0 0 Отговор
    възможно е да имат подобно действие цигарите лично аз пафкам една цигара с кафето сутрин и една вечер в компание примерно и мисля че всеки разумен човек може да намали цигарите преди 10 години пушех по 15 цигари на ден от като ги спрях за период от 5 години и сега пуша по 1-2 на ден и се чувствам нормално така че ако имате акъл и воля може всичко да постигнете останалото са глупости полезно вредно със всичко е така от една страна е полезно от друга вредно няма друг начин все пак трябва и да съществуваш яйца от весели или тъжни кокошки няма когато си живеете живота и някой тъпак ви блъсне с колата на улицата да не би да си казвате този живя много хубаво и да ръкопляскате
  • 12 Трифонов

    6 1 Отговор
    Тютюнопушенето предпазва от редица изключително тежки заболявания! Това изобщо не е първото такова изследване, нито това горе пък, е първата подобна статия. Те са буквално стотици, но се иска желание да бъдат открити и прочетени. Това семпло, предпазливо и недонаписано становище на "група американски учени" представлява своеобразен компромис между научната истина за тютюнопушенето, която всеки работил в тази област специалист, би искал да съобрази - от една страна, а от друга - яростната съпротива на корпоративния интерес срещу тази теза. Доказано е, при това отдавна, че точно умереното ПУШЕНЕ предпазва от Алцхаймер и от Паркинсън. Т.е. ако си бил умерен пушач цял живот, е невъзможно да заболееш от тези болести. За такава степен на категоричност става дума. Но пушенето предпазва и от редица други заболявания. Причината за яростната кампания срещу цигарите, започнала в САЩ през 80-те години на 20 век, е много по-прозаична - умереното тютюнопушене (каквито са повечето пушачи) удължава живота, както като предпазва от редица заболявания, така и като подтиска апетита и натрупването на наднормено тегло - основната причина за инфаркти и инсулти. Корпоративният интерес обаче е да бачкаш нон-стоп и година след като се пенсионираш - да пукнеш. А не да ми взимаш пенсия 30 години. Не очаквам одобрение на коментара си, а само опит да откриете редица други статии, които в повечето случаи не излизат на първо място в Гугъл и се налага да се поразтърсиш, за да ги откриеш.

    Коментиран от #13

  • 13 Димитър Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Трифонов":

    Не може да се вярва на всичко написано в интернет, всеки може да пише квото му хрумне. Аз се опитвах да разбера вредна ли е микровълновата печка или не, накрая нищо не разбрах, само бях объркан още повече, една статия казва ДА, друга НЕ....
  • 14 yes smoking

    3 3 Отговор
    Супер,знаех си,че ме баламосват непушачите.
    До коментара на 555:ти да не си от тия дето се правят на много ЕКО?Най ги обичам такива като теб-вегани,трезвеници,каращи колело.Тия последните като ги видя на светофара и дам газ на старото ми дизелче,правя го като коминочистач.А той бедния отворил едни дробове,че след него няма грам пушек.Давайте в същия дух зомбита-живейте в гората,ходете голи,яжте глогинки а пък алкохола и цигарите ги оставете на мен

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Оne wise

    2 1 Отговор
    Отдавна е известно че чистият никотин е полезен за мозъка, той се резорбира добре и няма натрупващи се в-ва. При пушенето са вредни катранът който полепва по алвеолите и ги запушва понеже не се резорбира, вредни са и други съпътстващи токсични в-ва отпадни продукти при горенето, които дразнят лигавицата и създават условия за развитие на рак при раково разположените. Затова някои народи не пушат , а дъвчат тютюн, други го слагат в супата. В раково отделение 90% от заболелите са шофьори, непушачи, но една докторка призна че ги принуждават да записват умрелите като пушачи, явно да се покриват други неудобни фактори като стрес на работното място и в живота, канцерогени от автомобилните газове, бедност, все фактори неудобни за политиците.
  • 17 Хитлерр

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "yes smoking":

    Има по-лесен и евтин начин да се самоубиеш, едно въже от 2 м струва 1 лев. Ако се обесиш няма да дразниш останалите с факта че си се пръкнал идиот.
  • 18 Пушач

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "не мерси":

    А какво да си правя парите?