18 Октомври, 2016 00:01 1 296 0

Над 13 000 инсулта регистрираме у нас от началото на годината

  • лекар-
  • инсулт-
  • лечение

Проектът "Ангелите" цели да увеличи броя на болниците в Европа

Над 13 000 инсулта регистрираме у нас от началото на годината - 1

Над 13 000 инсулта са регистрираме у нас от началото на годината до момента. Ако се реагира в рамките на първите няколко часа, пациентите могат да се възстановят и да не останат инвалиди до края на живота си. Това стана ясно по време на Първата национална среща за успешното въвеждане у нас на международния проект "Ангелите". Срещата се състоя в Пловдив през почивните дни и бе организирана от Българското дружество по неврология, с подкрепата на фармацевтична компания "Бьорингер Ингелхайм". В нея се включиха над 100 невролози от цялата страна, съобщава сайтът hospital.bg.

Проектът "Ангелите" цели да увеличи броя на болниците в Европа, специализирани в лечението на инсулти, и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите центрове за лечение на това заболяване. Необходимо е да се създаде мрежа от поне 1500 центрове за лечение на инсулти до май 2019 г.

В рамките на Националната среща невролози и работещи в спешните центрове в цялата страна споделиха своя опит относно тромболитичната терапия при пациенти с остър исхемичен инсулт. Тя свежда до минимум риска от трайна инвалидизация, ако бъде приложена в рамките на 4,5 часа след настъпването на първите симптоми. Конференцията "Заедно по пътя към промяната. Да дадем шанс на живота" бе открита официално от акад. Иван Миланов, проф. Параскева Стаменова, проф. Димитър Масларов и доц. Николай Топалов.

"У нас тромболитичната терапия се прилага при много малко пациенти по ред причини. Една от тях е твърде голямото забавяне. Когато човек се почувства зле, той звъни на тел. 112. Там започват да го разпитват и преценяват, че състоянието не е спешно. Насочват го към личния лекар, а това вече е фатално. Докато човек отиде на лекар, той вече е получил сериозни увреждания, които не ни позволяват да овладеем кръвоизлива в мозъка", сподели акад. Миланов при отриването на срещата. Според него трябва сериозно да се работи на няколко нива - по-добра информираност на обществото, обучение на диспечерите на телефон 112 и спешните лекари, създаване на специализирани центрове за лечение на инсулт и т.н.

"Лечението ще е ефективно, ако до 10 мин. се направи адекватна оценка на състоянието на пациента, до 15 мин. - да се уведоми екипа, обучен да прилага тромболитичната терапия, до 25 мин.- да се направи компютърна томография, до 45 мин. - разчитане на резултатите от изследването, и до 60 мин. - да се приложи медикамента", категоричен бе акад. Миланов. По думите му в момента се изграждат високотехнологични центрове за лечение на инсулт в София, Пловдив и Варна, но най-вероятно ще има нужда и от още клиники, в които да се прилага тромболитичната терапия.

Особено любопитен се оказа опита на болницата в Шумен. Там всеки трети пациент с инсулт се изписва с минимални увреждания. Добрите постижения бяха представени от шефа на неврологичната клиника в града д-р Ивайло Петров.

„Въпреки че има още какво да се желае, смея да твърдя, че сме постигнали една много добра координация между спешната помощ, лабораторията и екипа в клиниката. До 30-та мин сме обслужили 20% от пациентите си, между 30-60 мин. – 35% от пациентите си, а до 90 мин. – 28% пациентите си“, отчете д-р Петров. Най-младият човек с инсулт при тях бил на 32 години, а най-възрастният – на 87 години. И двамата са живи благодарение на бързата и адекватна реакция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА