18 Октомври, 2016 21:50 1 645 4

Болни от хепатит C: Бавят ни лекарствата!

  • болни-
  • хепатит c-
  • лекарствата

Жена от Варна с хепатит С почина, докато чака касата да отпусне нужното й лечение

Болни от хепатит C: Бавят ни лекарствата! - 1
Снимка: БНТ

Жена от Варна с хепатит С почина, докато чака касата да отпусне нужното й лечение. Писмото с одобрението пристига седмици, след като жената си е отишла. Десетки са пациентите с хепатит С, които чакат лечение за пълното си излекуване. От Здравната каса обаче бавят протоколите им много повече от законно установените срокове.

Починалата жена - Кърстин Бърнет, на 56 от години с хепатит, най-накрая вижда спасението си в новата терапия, която директно атакува вируса. В ранен стадий на цироза, с изчистването на инфекцията би могла се излекува напълно. Пък и старото лечение с Интерферон може да й навреди заради скорошно онкологично заболяване. Затова и лекарите й предписали новата терапия.

"Документите бяха заведени в деловодството на РЗОК Варна и започна чакането. В началото на третия месец от изпращането на документите в НЗОК тя вдигна температура", заяви по БНТ съпругът й Петър Желязков.

Допълнителната вирусната инфекция, която иначе би преминала по-леко, се оказва фатална заради увреденият й черен й дроб.

"След три дни в болницата тя почина поради повишено налягане на порталната вена на черния дроб и са се спукали варици от първа степен, които тя имаше", разказа още Желязков.

Одобрението от касата идва три месеца и 13 дена от подаването на документите. Месец след като от касата са заявили, че няма да бавят повече протоколи. Обещание дадено пред протеста с черните качулки.

"Въпреки това получаваме сигнали от пациенти всеки ден, които казват, че нямат лечение и чакат още от юли или юни месец", каза Силвана Лесидренска от сдружение на пациентите Херактив.

Средното закъснение е между 4 и 5 месеца.

"За забавяне не можем да говорим, можем да говорим за прецизиране на критерии и протоколи. Защото когато има лечение, което струва 40 000 на месец, трябва да има ясна отчетност къде отиват тези пари", обясни пък здравният министър Петър Москов.

От касата пък обясняват, че увеличеният брой пациенти за новата терапия пораждало недоверие в необходимостта те да бъдат лекувани с новата терапия. Въпреки че всички те са с протоколи подписани от лекарските комисии в болниците. Дали са си срок да им отговорят до декември. До тогава рискът болните да са по-малко съвсем реален.

София вече разполага с кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за хепатит С.

Центърът е създаден по инициатива на пациентско сдружение "ХепАктив" и сдружение "Здраве без граници". Бързите и безплатни тестове могат да се направят в "Център за сексуално здраве" на ул. "Цар Самуил".

Изследването за хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от Касата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    купете си лекарството от Индия ще се излекувате от хепатит С
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Цената на лекарството в Индия няма и 3000 х. лева заслужава си човек да спаси живота си за тези пари

    Коментиран от #3

  • 3 крис

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Здравейте, бихте ли ми дали сайт, адрес и т.н за да поръчам това лекарство. Чувала съм много, но никъде не мога да намеря от къде да го поръчам.
    Благодаря Ви
    Лека вечер
  • 4 Кирова

    0 0 Отговор
    Просто мотаене на хората докато гушнат букета. Това е ! Аз подадох документи в здравната каса ,чаках 4 месеца и накрая получих писмо от здр. каса с която искат нови изследвания въпреки ,че от 8 г. имам заболяването и показателите се влошават и как могат да се намалят тези показатели след като не се лекуваш и в писмото ми поставят 1 месец срок ,но писмото ми пристига с 21дена по-късно ,защото не се връчва лично и за 1 седмица просто никоя болница не може да направи новите изследвания ...е това е прецизирането ...просто бавене да не похарчат пациентите парите на здр.каса която могат лекарите да си разпределят. А ние пациентите само правим изследвания, гушим лекарите ,но няма лечение ,въпреки че съм с 40 г. тр.стаж .Аз питам Москов ако е майка му дали ще бавят лечението или прецизират това .....Сега и болницата отказва да ми подаде документите защото имали нови изисквания от здр.каса .Аз имам познати в Испания -българка ,която и откриха болестта заедно с мен тя забрави вече че е била болна а аз все не мога да започна лечението -това е България. Геноцид !