Last news in Fakti

23 Октомври, 2016 02:59 1 586 0

Потребителската такса да е задължителна за всички

  • такса-
  • лекари-
  • пари

Потребителската такса трябва да е задължителна за всеки. Ако някоя институция реши, че трябва определени групи да бъдат освободени от нея, то същата да покрие този разход в полза на освободеното от нея лице. Това заявяват – за пореден път – в свое писмо до институциите от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Лекарите предлагат и няколко варианта за решаване на проблема.

Единият от тях е при децата до навършване на 18-годишна възраст или приключване на гимназиално образование таксата да се заплаща като при пенсионерите – 1 лв. за посещение при лекар. Остатъкът до пълната стойност на таксата пък да се компенсира на медиците от държавния бюджет през Министерството на труда и социалната политика. „Припомняме, че и до момента държавата не осигурява децата с пълния размер на здравноосигурителната вноска“, отбелязват от там.

От сдружението предлагат още освободените във връзка със заболяване да не плащат потребителска такса само когато прегледите им са свързани с конкретното заболяване. Ако пък търсят помощта на лекар във връзка с друг проблем, да има определен брой прегледи, за които таксата да се покрива от институцията, създала привилегията за неплащане. Извън тези случаи пациентите трябва да заплащат потребителската такса, смятат джипитата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА