Last news in Fakti

24 Октомври, 2016 00:00 3 354 1

Синдромът на Рапунцел е много опасен

  • синдромът на рапунцел-
  • коса-
  • опасен

Обяснението на това защо някои хора обожават да си ядат косата

В приказката на Братя Грим се разказва за красиво момиче на име Рапунцел, което е затворено в кула. Но един принц я спасява, като се изкачва по дългата й коса, която тя прехвърля през прозореца. Синдромът на Рапунцел е рядко, но изключително опасно чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, заболяването е известно още като трихофагия.

Хората поглъщат толкова много косми, че в течение на години, те се натрупват и образуват гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар.

Основните симптоми са коремна болка, гадене, повръщане, запек. В някои случаи червата се нараняват и могат да образуват сепсис (инфекция на кръвта), като смъртта настъпва в 4% от случаите.

Защо хората ядат косата си? Някои хора с интелектуални затруднения и с психични разстройства ядат собствената си коса - поведение, наречено трихофагия. Тези групи се смятат с най-повишен риск за развитие на синдрома на Рапунцел.

Някои от причините за развитие на това заболяване са пренебрегване в детството, глад, начин на справяне със стреса. Включването на родители и хора от семейството в психологическо лечение е важно, за да могат пациентите да усетят подкрепа и да спрат компулсивното хранене с коса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 косме

    0 1 Отговор
    Хапвам си салатата от коса и Ви чета глупостите :)
    Смеех!!!