24 Октомври, 2016 09:34 859 0

Трансплантациите у нас не са достатъчно, защото няма лекари

  • трансплантации-
  • достатъчно-
  • лекари

Най-малкият проблем са отказите за донорство, обяви изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации

Трансплантациите у нас не са достатъчно, защото няма лекари - 1

През последните години броят на трансплантациите у нас се увеличи, но трябва да нарасне още три пъти, за да достигнем нивата в други европейски държави, обяви по bTV изпълнителният директор на Агенцията за трансплантации д-р Марияна Симеонова.

Най-малкият проблем са отказите за донорство, трябва да се работи по организацията, нямаме достатъчен брой лекари, уточни д-р Симеонова. Тя признава, че и по брой донори страната ни е назад.

У нас по закон се пази в тайна при кой пациент отиват органите за трансплантация, за да няма злоупотреби, но държавата ни е малка и хората се намират, за да благодарят, уточни шефът на Агенцията за трансплантации.

В столичната болница „Св. Екатерина” днес отбелязват 30 години от първата сърдечна трансплантация. От днес започва и Европейската седмица на донорството.

В момента в болницата има четири екипа, които извършват трансплантации на сърце, каза директорът на лечебното заведение д-р Генчо Начев.

Д-р Генчо Начев, помни операцията, две години беше с изкуствено сърце, появи се подходящо донорско сърце за него. В момента в болницата за ново сърце чакат 25 души, а в цяла България – 1000, уточни д-р Начев.

На въпроса как ще коментира скандала в Медицинския университет шефът на болница „Св. Екатерина” обяви, че скандал няма. „Одитът не е скандал, той е задължение на Министерството на образованието. Той излиза със заключения, с препоръки, има органи, които ще кажат има ли нарушение и трябва ли да има наказания”, заяви Начев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА