Last news in Fakti

29 Октомври, 2016 11:00 3 307 0

Бебетата трябва да спят в стаята на родителите си

  • бебе-
  • сън-
  • смърт-
  • родители

Новите препоръки на педиатрите са бебетата да спят при родителите си

Бебетата трябва да спят в стаята на родителите си - 1
Снимка: Shutterstock

Новороденото трябва да спи в бебешко легло в стаята на родителите си, за да се избегне рискът от смърт по време на сън, като например при синдрома на внезапната детска смърт, се уточнява в новите препоръки на Американската академия по педиатрия.

Това е силно препоръчително през първите 6 месеца и дори през първата една година след раждането. Спането на детето в стаята на родителите му намалява с 50 на сто риска от внезапна смърт.

Препоръчва се пеленачетата да бъдат поставяни по гръб в легълцата им, за да заспят, и да бъдат увивани единствено в чаршафче, като се избягват одеяла, възглавници и плюшени играчки, които биха могли да предизвикат задушаване и прекалено голяма горещина.

Рискът от внезапна смърт е най-голям за децата на възраст между един и четири месеца, но нови изследвания разкриват, че одеяла, възглавници и меки вещи са опасни за бебетата на 4 и повече месеца.

Получените резултати освен това сочат, че полагането на детето да спи по гръб е намалило смъртните случаи сред бебетата вследствие на синдрома на внезапната детска смърт с 53 на сто между 1992 г. и 2001 г.

В новите препоръки американските педиатри настояват, че физическият контакт между майката и новороденото веднага след появата му на бял свят е от голямо значение, независимо какъв е бил методът на раждане – бебето е по-щастливо, телесната му температура и сърдечният му ритъм са по-стабилни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА