Last news in Fakti

3 Ноември, 2016 18:24 3 247 1

Ново лекарство срещу Алцхаймер без странични ефекти

  • алцхаймер-
  • лекарство-
  • болест-
  • експериментално

До няколко години светът може би ще разполага с лекарство за болестта

Ново лекарство срещу Алцхаймер без странични ефекти - 1
Снимка АП/БТА

Ново експериментално лекарство за болестта на Алцхаймер, може би ще стане първият одобрен медикамент за борба с коварната болест от повече от десетилетие насам, съобщава Tech Times.

Лекарството, разработено от американска фармацевтична компания, е на път да се превърне в най-успешното до сега средство за лечение на болестта.

Медикаментът верубецестат (verubecestat), който в момента е в процес на клинични проучвания, е показал обещаващи резултати при лечението на болестта и няма странични ефекти върху пациентите.

Лекарството понижава нивото на протеини, наречени бета амилоиди, в мозъка и по този начин блокира ензима ВАСЕ1.

Учените обясняват, че този ензим образува плаки, които увреждат мозъка, засягайки когнитивните способности и най-вече паметта на пациентите, страдащи от коварната болест.

Ако клиничните изследвания установят, че верубецестат е ефективен при ограничаване на умствения спад у пациентите, то той ще стане първото лекарство за борба с болестта, одобрено от десетилетие насам.

"До момента продуктите, които са разработени за неутрализиране на ензима BACE1, са давали силно токсични странични ефекти като увреждане на черния дроб и допълнителна невродегенерация. При новото съединение обаче не е отчетен подобен негативен ефект", категоричен е Матю Кенеди, който ръководи изследването в лаборатория "Мерек" в Ню Джърси.

Според изследването, публикувано в списание Science Translational Medicine на 2 ноември, изследователите изпробват верубецестат над 32-ма пациенти, при които болестта е в ранен етап на развитие. Участниците в експеримента били разделени на две групи, като първата приемала лекарството в продължение на една седмица, а втората, в продължение на 2 седмици. Въпреки че при тестовете с ЯМР екипът не открил разлика в натрупването на плака, количеството на новообразувана плака било намаляло.
Екипът от учени установил също, че една или две дози от медикамента са достатъчни, за да понижат нивата на ензима, без това да води до здравословни вреди.

Доколко ефективно е лечението ще стане ясно през юли 2017 г., коментира Кенеди. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 USA

    0 1 Отговор
    Браво на американските учени!Къде е Русия???Руснаците са хвалипръцковци,но са въздух под налягане!