7 Ноември, 2016 04:45 2 965 1

Учени разгадаха кой пол псува повече

  • псува-
  • пол-
  • мъже-
  • жени-
  • проучване-
  • изследване

Тези, които използват повече псувни имат по-богата езикова култура

Учени разгадаха кой пол псува повече - 1

Учените все още не са успели да определят кой пол е по-разговорлив, но едно нещо са разбрали със сигурност — жените са много по-цапнати в устата, в сравнение с мъжете, пише "Индипендънт".

Думата, започваща с "е" е използвана 546 пъти сред един милион думи от жени и 540 пъти от мъже, през 2014 г.

В началото на 90-те години, жените са използвали псувни четири пъти по-често от мъжете, но до 2014 г. броят на изречените псувни се е увеличил на 10 пъти повече.

Според данните от 1990 година, се оказва, че мъжете са използвали думата с "е" 1000 пъти на един милион думи, докато жените са я използвали само 167 пъти. Така че учените се открили, че жените не само  са започнали да изричат псувни по-често, но и че мъжете са намалили тяхната употреба.

Проучването е изготвено на база на ежедневните разговори на 400 субекта.

Според един от изследователите, замесен в експеримента, идеята, че мъжете и жените трябва да говорят по различен начин е останала в миналото.

Професор Тони ", директор на изследователския съвет по икономика и социология, който спонсорира проучването, заедно с университета в Ланкастър и университета Кеймбридж заявява, че идеята за равенство между половете и твърдението, че жените и мъжете трябва или не трябва да използват определени думи в речта си, е подкопано.

Но има и добра новина за жените, защото клетвите всъщност са знак за вербална интелигентност, според изследване, публикувано в списание "Езикови науки".

Психолози от Масачузетския колеж по хуманитарни науки са установили, че хората, които псуват повече, в действителност може да имат по-силни езикови умения.

В това, което звучи като най-забавният научен експеримент, провеждан някога, учените помолили участниците да кажат толкова псувни, колкото биха могли да измислят в рамките на 60 секунди. След това, те помолили участниците в проучването за същото време да изброят колкото се може повече животни, за които се сетят. Сравнявайки данните учените открили, че хората, които изброили най-много псувни са постигнали най-високи резултати и при втората задача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майна

    0 0 Отговор
    Ако направят това изследване в Бг-то ще си променят представите за езикова култура. Далеко, по-далеко, много надалеко, на м..ната си.