Last news in Fakti

7 Ноември, 2016 19:09 6 118 2

10 причини да пием чаша червено вино на вечеря

  • червено вино-
  • вечеря-
  • ползи-
  • храна
10 причини да пием чаша червено вино на вечеря - 1
Снимка: Shutterstock

Определено може да се твърди, че виното е най-здравословната от всички алкохолни напитки. Червеното вино е особено богато на хранителни вещества и химични съединения.

Ето десетте най-полезни свойства на червеното вино:

1. Червеното вино понижава кръвната захар.

Ново проучване от Израел установило, че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (червено или бяло), имат по-ниски нива на глюкоза, отколкото тези, които пият вода по време на вечеря. Това не е първото проучване, което открива, че виното има добър ефект върху кръвната захар.

2. Ще спите по-добре след една чаша.

В същото проучване се установило, че любители на виното спят по-добре. Разбира се, те комбинирали виното с храна, която абсорбира алкохола.

3. Намалява талията ви.

Химикал, намерен в червеното вино, може да ви помогне да горите мазнини, ако сте с наднормено тегло, откриват изследователи от университета на Флорида в Гейнсвил. Елаговата киселина забавя растежа на съществуващите мастни клетки и помага за предотвратяване на образуване на нови такива.

4. Настивате по-рядко.

Едно испанско проучване разгледало 5000 души и установило, че консумирането на вино намалява риска от настинка с цели 40 процента.

5. Виното предпазва от депресия – особено, ако сте на над 55-годишна възраст.

След изследване на близо 6000 души в продължение на седем години, испански изследователи са открили, че за пиячите на вино е по-малко вероятно да страдат от депресия. Това е вярно, независимо дали те изпиват една чаша на ден, или две чаши на седмица. Тези, които пият повече, обаче, е по-вероятно да бъдат депресирани.

6. Червеното вино предпазва от загуба на паметта.

Изследователи от медицинския университет в Чикаго установили, че умерената консумация на вино понижава риска от деменция при хората с 23%. Учените предполагат, че виното подобрява притока на кръв към мозъка, което го поддържа здрав и ума - остър.

7. Подобрява усмивката ви.

Червеното вино има антибактериални свойства, което означава, че по-малко бактерии могат да атакуват вашите перлени зъби.

8. Червеното вино предпазва от някои видове рак.

Мъжете, които пият четири до седем чаши вино на седмица, намаляват риска от рак на простатата наполовина, открили изследователи от Университета на Сиатъл. И британски учени са установили, че ресвератролът в червеното вино може да намали риска от рак на дебелото черво също наполовина.

9. Можете да намалите риска от сърдечен удар или инсулт.

Многобройни проучвания са установили, че хората, които пият червено вино, имат високи нива на HDL холестерол – това е най-добрият холестерол, който предпазва сърцето ви. Червеното вино също така поддържа кръвта бистра, което означава, че има по-малко шанс да се съсири във вашите артерии или мозък.

10. Ще живеете по-дълго.

Учени от Харвард открили, че ресвератролът може да бъде в състояние да съживи клетките, които ни предпазват от заболявания, на които сме по-податливи с напредването на възрастта. Когато изследователите разглеждали ефектите от ресвератрола върху мишки, те установили, че тестваните мишки са живели два пъти по-дълго от другите мишки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fuck nazis

    1 0 Отговор
    10 причини да изпия 10 чаши домашна ракия
  • 2 колю

    0 0 Отговор
    Виното удължава живота. За да пием по някоя ракийка по-дълго време.